Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κούρσα για δύο στις εκλογές - Τι φοβάται ο Ερντογάν

Τουρκία: Κούρσα για δύο στις εκλογές – Τι φοβάται ο Ερντογάν

Τι φοβάται ο Ερντογάν στην στην επερχόμενη κόντρα του με τη «Γκρίζα Λύκαινα»

Μετά την ανακοίνωση του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τον «εφιάλτη του», τη «Γκρίζα Λύκαινα», Μεράλ Ασκενέρ.

Η «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» όπως την αποκαλούν εξαιτίας της πολυετούς συμμετοχής της στο ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, απειλεί ανοιχτά τον τούρκο πρόεδρο, όχι γιατί θα έχει ένα ποσοστό εφάμιλλο του Σουλτάνου, αλλά γιατί αν καταφέρει, όπως όλα δείχνουν να ξεπεράσει το 10% τότε μπορεί να ανακόψει την πορεία του προέδρου προς τον απόλυτο θρίαμβο, το οποίο ο ίδιος επιθυμεί.

Τα «φώτα» στην Ασκενέρ

Η «Γκρίζα Λύκαινα», η 0ποία  ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» πάει παντού. Χτυπάει τα πιο ταπεινά ένστικτα των Τούρκων, απευθύνεται στο λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει.

Η 61χρονη θεωρείται από από πολλούς η ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία, με κάποιους να κάνουν λόγο πως θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ερντογάν.

Στο περσινό δημοψήφισμα για συνταγματική αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας και την αναβάθμιση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από Πρόεδρο σε «Σουλτάνο», η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει δηλώσει την υποστήριξή της προς τον Ερντογάν. Υπήρχε όμως μια ομάδα διαφωνούντων, η οποία έχει αποσπαστεί και πραγματοποιούσε εκστρατεία εναντίον των συναδέλφων της στο ίδιο κόμμα. Στην πρώτη γραμμή αυτής της «εξέγερσης» βρισκόταν η Μεράλ Ασκενέρ.

Η ίδρυση ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος λίγους μήνες μετά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού ως προς τις προθέσεις της. Η Ασκενέρ ήταν, είναι και θα είναι σκληρή εθνικίστρια, απλά η πολιτική της καριέρα επιβάλλει να ρίξει νερό στο κρασί της, τουλάχιστον στις ομιλίες της.

Τον κορμό του νέου κόμματος αποτελούν πρώην μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται οι γνωστοί στην Ελλάδα «Γκρίζοι Λύκοι». Υπάρχουν ωστόσο και πρώην στελέχη από την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά της Τουρκίας. Ακόμα και κάποια πρώην στελέχη του ΑΚΡ, του Ερντογάν.

Η Ασκενέρ ασκεί σκληρή κριτική στον Σουλτάνο για όλα τα θέματα. Για τον πόλεμο στο Αφρίν είχε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα όπου δεν υπάρχει διάλογος ούτε για την εξωτερική πολιτική, στο κοινοβούλιο ή δημόσιος διάλογος. Η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και εξαιτίας αυτού υπάρχουν συνέπειες. Σε ό,τι αφορά τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν αμφίβολη, λόγω των πολύπλοκων περιορισμών που θέτει το σύνταγμα στα νέα κόμματα. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου «χάρισε» 15 βουλευτές του CHP στην Ακσενέρ, έτσι ώστε το iYi να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 και πλέον βουλευτών και να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα. Εκπρόσωπος Τύπου του CHP κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η χειρονομία δημοκρατικής αλληλεγγύης δεν προδικάζει υποστήριξη της Ακσενέρ στην προεδρική αναμέτρηση.

Κοντά στο 10%

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το »Καλό Κόμμα» βρίσκεται κοντά στο 10%» του εκλογικού πλαφόν, επισημαίνει ο Σονέρ Τσααπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν «Ο Νέος Σουλτάνος». Βέβαια πλέον με την αποχώρηση του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενδέχεται τα ποσοστά της να ανέβουν.

«Και ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ακσενέρ για να χτίσει την εκλογική βάση της τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε βασικό εκφραστή της τουρκικής Ακροδεξιάς, στερώντας και από το AKP ψήφους», συνεχίζει ο Τσααπτάι.

Και να μην απορήσει κανείς αν περάσει στο δεύτερο γύρο και πάρει μαζί της όλη την αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν.

«Ξέρει ότι αποτελεί απειλή»

Σύμφωνα με το Politico, η  Ακσενέρ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που αποτελεί απειλή για τον Τούρκο πρόεδρο και θεωρεί ότι η συνεχής στοχοποίησή της από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί για αυτήν.

Sports in

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς

LIVE: Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τσιτσιπάς – Λάγιοβιτς για τα ημιτελικά του ATP Masters 500 της Βαρκελώνης. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024