«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου» δήλωσε ο Γκιούλ, και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία «πολύ ευρείας συναίνεσης»

Δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου» δήλωσε ο Γκιούλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης».

Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του».

Το όνομα του ενδέκατου αρχηγού του τουρκικού κράτους (2007-2014) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζυτήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό απορρίφθηκε έντονα από ορισμένους, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς του στο παρελθόν με τον Ερντογάν.

Μια υποψηφιότητα του Γκιούλ θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική «αδελφοκτόνο μονομαχία» με τον Ερντογάν.

Ο Γκιούλ συνίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Ερντογάν, του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).

Στη διάρκεια της προεδρίας του Γκιούλ, διαφορές εμφανίσθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως ο πρώην αρχηγός του κράτους ουδέποτε επέκρινε μετωπικά τον διάδοχό του.

Χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν, ο Γκιούλ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».

Παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, ο Γκιούλ φαίνεται πάντως ότι έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην συνοδοιπόρους του. «Θα προτιμούσα ο κ. Γκιούλ να είχε πει από την αρχή ‘Είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τα βλέμματα στην Ασκενέρ

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στηνΜεράλ Ασκενέρ, η οποία είναι ο εφιάλτης του Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές. Όχι γιατί θα έχει ένα ποσοστό εφάμιλλο του Σουλτάνου, αλλά γιατί, αν καταφέρει όπως όλα δείχνουν να ξεπεράσει το 10%, τότε μπορεί να ανακόψει την πορεία του προέδρου προς τον απόλυτο θρίαμβο.

Η «Γκρίζα Λύκαινα» ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» και πάει παντού. Χτυπάει τα πιο ταπεινά ένστικτα των Τούρκων, απευθύνεται στο λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει.

Η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν αμφίβολη, λόγω των πολύπλοκων περιορισμών που θέτει το σύνταγμα στα νέα κόμματα. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου «χάρισε» 15 βουλευτές του CHP στην Ακσενέρ, έτσι ώστε το iYi να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 και πλέον βουλευτών και να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα.

Εκπρόσωπος Τύπου του CHP κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η χειρονομία δημοκρατικής αλληλεγγύης δεν προδικάζει υποστήριξη της Ακσενέρ στην προεδρική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr