Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Γιούνκερ σε Τουρκία: Να απελευθερωθούν οι έλληνες στρατιωτικοί

Μήνυμα Γιούνκερ σε Τουρκία: Να απελευθερωθούν οι έλληνες στρατιωτικοί

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως τον Αύγουστο, αρχίζει μία νέα εποχή για την Ελλάδα

«Χαίρομαι που μπορώ να λάβω το βήμα σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος όπου οι ευρωπαίοι οφείλουν πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής προσθέτοντας πως «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είναι ένα οικοδόμημα ατελές». Στην ομιλία του, μάλιστα, δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ζητώντας να απελευθερώσει τους έλληνες στρατιωτικούς.

Για μένα η Ελλάδα, πρόσθεσε,  δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη, είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιουνκέρ χαιρέτησε  το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού σημειώνοντας πως στην ιστορία του, πάντα ξεπερνούσε όποια εμπόδια έβρισκε μπροστά του. Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στην Ευρώπη.

O κ. Γιούνκερ έφτασε στη Βουλή πέντε λεπτά μετά τη μία, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι στην Αθήνα, την Ελλάδα και το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κατά την είσοδό του όπου ο  κ. Βούτσης του δώρισε μεταξοτυπία του Εγγονόπουλου με την «Αρπαγή της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον κ. Γιούνκερ, είπε πως «παρέμεινε προσηλωμένος  στην παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη».

Μήνυμα Γιούνκερ σε Τουρκία

Αναφερόμενος στην Τουρκία και στο θέμα των δύο Ελλήνων , είπε πως «πρέπει οπωσδήποτε οι δύο στρατιωτικοί να απελευθερωθούν. Τόνισε μάλιστα ότι στη Βάρνα υπενθυμίσαμε στην Τουρκία ότι πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σημείωσε ακόμη, πως «όταν η ΕΕ προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, αυτό δε σημαίνει ότι από την πλευρά μας έχουμε δώσει ημερομηνίες για τη διεύρυνση. Όλοι θα κριθούν αντικειμενικά», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως τον Αύγουστο, αρχίζει μία νέα εποχή για την Ελλάδα και ζήτησε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση από τις αγορές και να υπάρχει ανάκαμψη με νέες θέσεις εργασίας. Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά ενώ απευθυνόμενους στους ευρωπαίους, είπε πως πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Για το προσφυγικό και το ρόλο της Ελλάδας

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, δήλωσε πως αν κάποια άλλη χώρα είχε βρεθεί στη θέση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει το θέμα με τόσο κουράγιο. «Υπάρχουν χώρες που δεν δείχνουν να νοιάζονται για το πρόβλημα των προσφύγων. Όλες οι χώρες πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα στο προσφυγικό». Ταυτόχρονα εξήρε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ απευθυνόμενος στους Έλληνες, είπε πως «άνοιξαν τις καρδιές τους και τα σπίτιά τους στους πρόσφυγες».

Μιλώντας για την ιστορία των Ελλήνων, σημείωσε πως «Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους».

Συνεχίστε τις προσπάθειες

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη πως «θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο, το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματα της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη».

Κλείνοντας την ομιλία είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024