Tο Ποτάμι κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι με ευθύνη τους, η αναζήτηση της αλήθειας θυσιάστηκε στον βωμό του κομματικού οφέλους και της δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. Μιλά δε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι τάχα «παραπέμπει στη Δικαιοσύνη» τις δικογραφίες

«Οι πολίτες περίμεναν να μάθουν πού υπάρχει αλήθεια και πού ψέμα σε όσα φοβερά και τρομερά γράφτηκαν και ακούστηκαν, μετά από ένα μπαράζ διαρροών στα Μέσα, διαρροών που ευλόγως χαρακτηρίστηκαν θεσμικά απαράδεκτες» σημειώνει στην πορισματική έκθεσή του για την υπόθεση Novartis το Ποτάμι και συνεχίζει:

«Είναι αλήθεια ότι στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας συναλλάσσονταν επί χρόνια στο παρασκήνιο με πολιτικά πρόσωπα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους; Οι κατηγορίες αυτές, ως γνωστόν, αναπαρήχθησαν άκριτα, ακόμη και από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σοκάροντας, και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλώντας, την κοινή γνώμη. Αντί για απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, οι πολίτες θα πρέπει να αρκεστούν σε δικονομικές θεωρίες και γενικόλογες αναλύσεις, περί πράξεων που τελούνται “επ’ ευκαιρία” και όχι “κατά την εκτέλεση” υπουργικών καθηκόντων. Για την ταμπακιέρα τίποτε.»

Το Ποτάμι κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι με ευθύνη τους, η αναζήτηση της αλήθειας θυσιάστηκε στον βωμό του κομματικού οφέλους και της δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων.

Μιλά δε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι τάχα η κυβέρνηση «παραπέμπει στη Δικαιοσύνη» τις δικογραφίες.

Χαρακτηρίζει την Προανακριτική Επιτροπή ως «ένα ακόμη κοινοβουλευτικό φιάσκο» και ως «μία παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το Ποτάμι αναφέρεται, όμως, και στην ουσία της υπόθεσης, για την οποία τονίζει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η υπόθεση Novartis είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων», ότι από τη δικογραφία διαπιστώνεται πως στελέχη της εταιρείας μετέρχονταν αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους για να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντά της, διαμορφώνοντας μία εικόνα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ στελεχών της, μελών της ιατρικής κοινότητας και δημοσίων προσώπων, με σκοπό των προώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων και σκευασμάτων της Novartis εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

«Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου» επισημαίνει το Ποτάμι και χαρακτηρίζει «κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Τρία βασικά συμπεράσματα

Στην πορισματική αναφορά διατυπώνονται τρία βασικά συμπεράσματα:

«Πρώτον, η Προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη σε καμία προανακριτική πράξη και δεν άσκησε ποτέ τα πραγματικά της καθήκοντα για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή ή όχι των δέκα πολιτικών προσώπων. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επέτρεψε να διερευνηθεί η αξιοπιστία των «προστατευόμενων μαρτύρων» στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκαν οι κατηγορίες.»

» Δεύτερον, η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί μάταια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ότι τάχα «παραπέμπει στη Δικαιοσύνη» τις δικογραφίες. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε έχει ποτέ υποστηριχθεί στα σοβαρά από κανέναν, ότι υπάρχει νόμιμο έρεισμα «αναπομπής στην τακτική Δικαιοσύνη» υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από την Εισαγγελική Αρχή. Συνεπώς, η εισήγηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής προς την Ολομέλεια δεν είναι άλλη από το να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά πολιτικών προσώπων.»

» Τρίτον, ως προς την ίδια την υπόθεση. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η υπόθεση Novartis είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων. Επιπλέον, από τη δικογραφία διαπιστώνεται ότι στελέχη της εταιρείας μετέρχονταν αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους για να προωθήσουν τα εμπορικά συμφέροντά της, διαμορφώνοντας μία εικόνα διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ στελεχών της, μελών της ιατρικής κοινότητας και δημοσίων προσώπων, με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων των φαρμάκων και σκευασμάτων της Novartis εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.»

» Για την κατάσταση αυτή και την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ιδιαίτερα στους τομείς υγείας και εμπορίου».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr