Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βιντεοπαιχνίδια: Πώς να γίνουν μια υγιής συνήθεια για το παιδί σας

Βιντεοπαιχνίδια: Πώς να γίνουν μια υγιής συνήθεια για το παιδί σας

Με μέτρο και επικοινωνία,, η ενασχόληση του παιδιού σας με τα video games δε θα σας ανησυχεί πια.

Με την τεχνολογική εξέλιξη να βρίσκεται στο πικ της, ολοένα και περισσότερα παιδιά θέλουν να παίζουν με καινούρια παιχνίδι και ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, πολλά παιδιά καταλήγουν να εθίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια, σε σημείο που να θέλουν να παίζουν όλη μέρα με αυτά. Ο φόβος σας για τη σχέση που αναπτύσσει το παιδί σας με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να γίνει παρελθόν πολύ εύκολα, αρκεί να έχετε τον έλεγχο και να επικοινωνείτε με το παιδί σας.

Τα βιντεοπαιχνίδια σήμερα είναι μια μορφή διασκέδασης για τα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό, ήδη από την πρώτη επαφή του παιδιού με αυτά να θέσετε κανόνες που θα δημιουργήσουν υγιείς συνθήκες στο παιχνίδι του.

Κανόνες

Ξεκινήστε με το να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται το χρόνο που θα αφιερώνει στα παιχνίδια. Οι κανόνες κρίνονται απαραίτητοι ειδικά αν το παιδί βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία. Πρέπει το παιδί σας να γνωρίζει τι είδους παιχνίδια μπορεί να παίξει, πότε, που και για πόση ώρα. Τέτοιοι κανόνες θα το βοηθήσουν να γνωρίζει κάθε ξεχωριστό φάσμα της νέας του τεχνολογικής συνήθειας και τα όρια της.

Εξηγήστε το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από τον κάθε κανόνα

Στις νεαρές ηλικίες, ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο να κατανοήσουν απόλυτα τους λόγους που ορίζεται ο κάθε κανόνας. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τους λόγους που έχουν τεθεί οι συγκεκριμένοι κανόνες. Αν για παράδειγμα το παιδί σας, θέλει να παίξει το βιντεοπαιχνίδι του πριν πέσει για ύπνο, οφείλετε να του εξηγήσετε ότι η ενασχόληση του με αυτό το βράδυ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου του.

Ελέγξτε το είδος του παιχνιδιού

Μην υπακούτε τυφλά στην έκκληση του παιδιού σας να παίξει με κάποιο συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι, προτού το ελέγξετε οι ίδιοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλο ποσοστό παιδιών ασχολείται με παιχνίδια που εμπεριέχουν βία, σεξιστικά στερεότυπα και άλλα στοιχεία δεν συνίστανται για τις παιδικές τρυφερές ηλικίες. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά ενός παιδιού.

Διαλείμματα

Παρακινήστε το παιδί να κάνει μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του. Συμβουλέψτε το να αποφύγει την πολύωρη καθιστική στάση και να σηκώνεται για να ξεπιαστεί, κάνοντας μερικές διατάσεις ή περπατώντας λίγο μέσα στο σπίτι. Εκτός από τα διαλείμματα, το παιδί σας πρέπει να μάθει πότε να σταματάει το βιντεοπαιχνίδι του, ειδικά αν το δείτε να κουράζεται ή ακόμη και να εκνευρίζεται. Το παιδί σας πρέπει να μάθει ότι πρέπει να υπάρχουν όρια, αλλά και μια αποστασιοποίηση από την εξέλιξη του παιχνιδιού, το οποίο μπορεί εύκολα να του προκαλέσει εμμονές.

Συνύπαρξη βιντεοπαιχνιδιών-εξωτερικών δραστηριοτήτων

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αποδειχθούν εθιστικά για την καθημερινότητα ενός παιδιού. Η εμμονή στο αγαπημένο βιντεοπαιχνίδι ενός παιδιού, πρέπει να ρυθμιστεί και να ισορροπηθεί με άλλες εξωτερικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωματική αλλά και ψυχική υγεία του.

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024