Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγινα, προσιτή και φιλική

Αίγινα, προσιτή και φιλική

Το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου και η μεσαιωνική Παλαιοχώρα

Φιλόξενο νησί με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Αίγινα προσφέρεται λόγω της γεωγραφικής θέσης της και της φυσικής ομορφιάς της τόσο για ολιγοήμερες εξορμήσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές.

Τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού προσελκύουν η πόλη της Αίγινας, το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου, η μεσαιωνική Παλαιοχώρα, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραθεριστικοί οικισμοί.

Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο νησί οι εκτεταμένες καλλιέργειες της φημισμένης αιγινήτικης φιστικιάς και τα γραφικά μόνιππα στην πρωτεύουσα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας
Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο μοναδικό διασωθέντα κίονα του δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.).

Το Κυβερνείο
Το διώροφο κτίριο αποτέλεσε κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια και έδρα κυβερνητικών υπηρεσιών μετά την άφιξη του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα, στις αρχές του 1828.

Ο πύργος του Μάρκελλου
Οφείλει την ονομασία του στον αιγινήτη πρόκριτο, Φιλικό και αγωνιστή του 1821 Σπυρίδωνα Μάρκελλο.

Το Μουσείο Χρήστου Καπράλου
Το μουσείο, εργαστήρι άλλοτε του αγρινιώτη καλλιτέχνη (γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη) Χρήστου Καπράλου, περιλαμβάνει γλυπτά σε τοπικό πωρόλιθο, μάρμαρο και ξύλο, καθώς και ζωγραφική, κεραμικά και τερακότες.

Τα ερείπια του ιερού του Ελλάνιου Δία
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το ιερό, που βρίσκεται στο Ελλάνιο όρος, ιδρύθηκε από το φημισμένο για τη δικαιοσύνη του αιγινήτη βασιλιά Αιακό, γιο του Δία και της Νύμφης Αίγινας. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε και την εκκλησία των Ταξιαρχών.

Η κορυφή του Ελλάνιου όρους
Από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του Ελλάνιου όρους, έχετε εντυπωσιακή θέα σε ολόκληρο το νησί και τα παράλια της Αττικής.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας
Η λατρεία στο ύψωμα με την πανοραμική θέα ανάγεται στους Προϊστορικούς Χρόνους (γύρω στο 1300 π.Χ.) και σχετίζεται με την Αφαία ή Άφα, τοπική θεά της γονιμότητας, κρητικής καταγωγής. Το ιερό γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους, όταν οικοδομήθηκαν στην ίδια θέση τρεις ναοί. Ο τρίτος κατά σειρά ναός, ο σωζόμενος, χτίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. Το ιερό της Αφαίας παρήκμασε οριστικά στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας
Ο ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στο Ανίτσαιο, οικισμό με παραδοσιακό χρώμα και πετρόχτιστα σπίτια, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Η Αγία Μαρίνα
Παραθαλάσσιος οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση και ξενοδοχειακή υποδομή, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Η μονή της Αγίας Τριάδας (Άγιος Νεκτάριος)
Η μονή, που δεσπόζει στην καρδιά του νησιού, ιδρύθηκε το 1904 από το μητροπολίτη Πενταπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Νεκτάριο Κεφαλά, το γνωστό σε όλους Άγιο Νεκτάριο, προστάτη της Αίγινας. Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το προσκύνημα με την πανελλήνια ακτινοβολία όλον το χρόνο, για να προσκυνήσουν τον τάφο του θαυματουργού αγίου.

Η Παλαιοχώρα
Ο λόφος της Παλαιοχώρας, κοντά στη μονή του Αγίου Νεκταρίου, αποτέλεσε επί αιώνες το κύριο οικιστικό κέντρο του νησιού. Η μεσαιωνική πόλη καταστράφηκε το 1537 από τον τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και λεηλατήθηκε το 1654 από τον ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροζίνι. Αρκετές από τις αξιόλογες σωζόμενες εκκλησίες έχουν αποκατασταθεί.

Η Σουβάλα
Παραθεριστικός οικισμός στις βόρειες ακτές του νησιού, με λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά της ευρύτερης περιοχής της Σουβάλας προσελκύουν τους παραθεριστές.

Ο Μαραθώνας και η Αιγινήτισσα
Παραλιακοί οικισμοί με παραθεριστική κίνηση, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Η Πέρδικα και το νησί Μονή
Παραλιακό χωριό με σπίτια αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, η Πέρδικα έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Στο λιμάνι της με τις ονομαστές ψαροταβέρνες δένουν ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα, καΐκια και βάρκες. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πέρδικα με το γειτονικό νησί Μονή, στο οποίο ζουν κρι-κρι, ελάφια και παγόνια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024