Η Βρετανία υποστηρίζει ότι θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφέρει στη Βρετανία μια στενότερη σχέση μετά το Brexit εάν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφασίσει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ΕΕ ελπίζει ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του για το τι είδους σχέσεις θέλει μετά το Brexit. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επικαλούνται μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit από την τελευταία συνάντηση όλων των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο. Τότε, η Μέι εξασφάλισε το πράσινο φως από τους 27 εταίρους της για την έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Το αδιέξοδο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο έχουν μέχρι στιγμής παρουσιάσει αντικρουόμενες στάσεις για τη νέα συμφωνία τους μετά το Brexit.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι αυτές οι κόκκινες γραμμές σημαίνουν πως το μόνο δυνατό πλαίσιο για μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και της Ένωσης είναι μια εμπορική συμφωνία.

Αυτό με τη σειρά του είναι κατώτερο των προσδοκιών του Λονδίνο για μια ευρύτερη, κατά παραγγελία συμφωνία.

Ωστόσο, η Βουλή των Λόρδων έθεσε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα την άρνηση της Μέι να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit και η κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένεται να έχει μια ψηφοφορία στο θέμα αυτό τον επόμενο μήνα.

«Μια τελωνειακή ένωση θα άλλαζε τη δυναμική μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Θα έδειχνε ότι οι Βρετανοί πράγματι θέλουν να παραμείνουν κοντά στην Ευρώπη», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. «Εάν πράγματι το έκαναν αυτό, νομίζω ότι η ΕΕ θα ανταποκρινόταν».

Ερωτηθείς για την προοπτική η κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη σε ό,τι αφορά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε: «Η πρωθυπουργός είναι απολύτως σαφής: αποχωρούμε από την τελωνειακή ένωση, θα είμαστε ελεύθεροι να συνάψουμε τις δικές εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο».

Διπλωμάτες της ΕΕ δεν αναμένουν ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, στις 2-4 Μαΐου, να οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο, με έναν εξ αυτών να υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές τηρούν στάση αναμονής.

«Προς το παρόν, είναι σαν ένα αδιέξοδο. Τηρούμε στάση αναμονής και περιμένουμε τη Βρετανία να διευκρινίσει – βλέπε: να αλλάξει – τις κόκκινες γραμμές της», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ενώ στις Βρυξέλλες σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η παραμονή του Λονδίνου στην τελωνειακή ένωση είναι η πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση, η ειρωνεία μιας τέτοιας κίνησης δεν περνά απαρατήρητη. «Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνουν στην τελωνειακή ένωση. Αλλά τότε πάλι, γιατί να ασχοληθούμε καν με το Brexit;», δήλωσε τρίτος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr