Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κίνημα των Νεοτούρκων το 1915

Με πολιτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της γενοκτονίας που διέπραξε το 1915, το Κίνημα των Νεοτούρκων σε βάρος του αρμενικού λαού αλλά και στη διεκδίκηση της αναγνώρισης του αποτρόπαιου εγκλήματος από την τουρκική κυβέρνηση, ολοκληρώθηκαν το βράδυ με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και φέτος από την Περιφέρεια Αττικής και την Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδος, για την 103η επέτειο της γενοκτονίας.

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση φέτος με σύνθημα «από την στάχτη στην αναγέννηση», ήταν αφιερωμένη στην 100η επέτειο της Ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, το 1918 και πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χριστάκη, η εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής Ελένη Σταματάκη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τέρενς Κουίκ, από την πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα ο επιτετραμμένος Αλεξάντερ Σαρκισιάν και εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος του αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν». Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Παράλληλα, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε δοξολογία με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων Κεγάμ Χατσεριάν και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη.

Δύο ώρες αργότερα, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Συντάγματος, οι Αρμένιοι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία με σκοπό την επίδοση υπομνήματος στον πρέσβη της Τουρκίας.

Ωστόσο το ψήφισμα της συγκέντρωσης δεν επιδόθηκε στον τούρκο πρέσβη, ούτε καν θυροκολλήθηκε στο κτίριο αλλά σε παρακείμενο κτίσμα, καθώς δεν επιτράπηκε στην αντιπροσωπεία να πλησιάσει, όπως άλλωστε και στην πορεία την οποία σταμάτησε η Αστυνομία, στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Στο σημείο αυτό, συνεχίστηκε η εκδήλωση και στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των νεολαιίστικων οργανώσεων έκαναν αναφορές στην προκλητική στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Κύπρο και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Αυτός ο προστατευτισμός δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος», επισήμανε ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν, σχολιάζοντας την στάση της Αστυνομίας, λίγο μετά την καύση ομοιωμάτων του εκτελεστή της Αρμενικής σφαγής το 1915 Ταλάτ Πασά και του Προέδρου Ερντογάν «ως συνεχιστή της πολιτικής του», όπως σημείωσαν.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024