Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβουν για την Ελλάδα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Τι κρύβουν για την Ελλάδα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση της έντασης καθώς ο εθνικιστικός οίστρος «πουλάει» σε μεγάλο μέρος του «βαθέως κράτους» της Τουρκίας

Τον δύσκολο γρίφο των τουρκικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, και της στάσης που θα κρατήσει η Αγκυρα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν από χθες πολιτικοί και αναλυτές στην Ελλάδα.

Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο και να είναι θέμα χρόνου ένα «θερμό» επεισόδιο, είτε σκόπιμο είτε από «ατύχημα», η Αθήνα θα βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό προσπαθώντας να κωδικοποιήσει τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι το μυστικό που θα κρίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, κρύβεται στους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τις κάλπες.

Αν και θεωρούν σίγουρη τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν ότι θα μετρήσει το ποσοστό που θα πάρει αλλά και κατά πόσο η αντιπολίτευση θα εμφανιστεί ισχυρή παίζοντας το χαρτί της Μεράλ Ασκενέρ και του κόμματος IYI (Καλό Κόμμα). Εκτός κι αν υπάρξει αποκλεισμός του κόμματος με δικαστική απόφαση, κάτι που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες στη χώρα.

Εν πάση περιπτώσει η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να κωδικοποίησει κυρίως τις κινήσεις του Ερντογάν.

Ως μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έγινε γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποφασίσει εδώ και καιρό τις εκλογές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 30 Μαρτίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε πει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα περάσουν αναταράξεις το επόμενο δίμηνο, μέχρι να εκλεγεί ο Ερντογάν. Εμφανιζόταν δηλαδή να προαναγγέλλει τις εκλογές και να συνδέει τις κάλπες με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» με τις ΗΠΑ.

Εκλογικές… αναταράξεις

Μια πρώτη ανάγνωση λέει ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν νέες αναταράξεις με την Τουρκία αλλά όχι σε επίπεδο θερμού επεισοδίου. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν ποντάρει και στον τουρισμό για βελτίωση της τουρκικής οικονομίας. Βεβαίως, θα τον συνέφερε, λένε αναλυτές να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, με τη λήξη της σεζόν, όμως, οι πιέσεις που ασκούνται σε πολιτικό επίπεδο είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις που θα εντάσσονται στον προεκλογικό λόγο του Ερντογάν και των αντιπάλων του. Υπό προϋποθέσεις, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα αφού σε μια παρατεταμμένη προεκλογική περίοδο θα διατηρούνταν οι εντάσεις στο Αιγαίο.

Σε μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού η Ελλάδα και το Αιγαίο «πουλάνε» και το χαρτί αυτό δεν θέλει να το χάσει το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας. O Ερντογάν και οι ακραίοι πολιτικοί κύκλοι σερβίρουν εθνικισμό στο «βαθύ κράτος» προσφέροντάς του π.χ. ένα όραμα για αλλαγή των συνόρων προς τη Συρία ή και προς το Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επιστρέψει από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Ρόδο, όπου βρέθηκε προχθές, εμμένει στη γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κινείται με σύνεση, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα, αγνοώντας τις εθνικιστικές κορόνες από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας.

Απαντήσεις

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν οι κατάλληλες απαντήσεις από την ελληνική πλευρά εάν προκληθεί και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και τα πρωθυπουργικά μηνύματα από το Καστελλόριζο, με τα οποία – εκτός από το αυτονόητο μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης – τονιζόταν ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται κανέναν και μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία. «Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά και δεν δυναμιτίζει το κλίμα» είναι μια βασική γραμμή που εκπέμπεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024