Καθιερώνεται νέο σύστημα παραπομπών, ενώ η επιλογή γιατρού θα γίνεται ελεύθερα

Δημοσιεύθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που καθορίζουν το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων.
Η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων θα διαρκεί 15 λεπτά, ενώ είναι στην κρίση του γιατρού η πραγματική διάρκεια της επίσκεψης.
Επίσης, καθιερώνεται σύστημα παραπομπών, για μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Η τελική επιλογή του γιατρού θα γίνεται ελεύθερα.
Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019.
Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών.
Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης:
α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,
β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,
γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).
Δεδομένων των ανωτέρω το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού, δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού και οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους».
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr