Η βαυαρική φίρμα επενδύει σε μια σχετικά νέα διαδικασία παραγωγής, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία του «δικού της» κέντρου έρευνας και εξέλιξης για προϊόντα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ σκοπεύει να επενδύσει ο βαυαρικός όμιλος στη δημιουργία ενός νέου κέντρου τρισδιάστατης εκτύπωσης το οποίο θα δημιουργηθεί έξω από το Μόναχο και θα αφιερωθεί στην έρευνα και εξέλιξη των εφαρμογών που άπτονται της παραγωγής τρισδιάστατων υλικών, προϊόντων εκτύπωσης.

Το νέο κέντρο που προς το παρόν συνοδεύεται από την ονομασία Additive Manufacturing Campus, θα επιφορτιστεί αρχικά με την έρευνα και την εξέλιξη μεθόδων και διαδικασιών με σκοπό να αξιοποιηθούν στην μαζική κατασκευή εκτυπωμένων εξαρτημάτων τόσο από πλαστικό όσο και από μέταλλο και στη συνέχεια, με την ευρεία παραγωγή και τις δοκιμές των εξαρτημάτων που θα κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η BMW δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων καθώς μεταξύ των υπόλοιπων τίτλων της, κατέχει και αυτόν της πρώτης αυτοκινητοβιομηχανίας που αξιοποίησε την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μοντέλο παραγωγής. Ο λόγος φυσικά για το i8 Roadster το οποίο σύμφωνα με τους Βαυαρούς διαθέτει κάμποσες χιλιάδες εξαρτήματα τα οποία προέκυψαν με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Παράλληλα με το προφανές όφελος που θα προκύψει σε επίπεδο κόστους όταν γίνει εφικτή η μαζική παραγωγή των εκτυπωμένων εξαρτημάτων, ο νέος αυτός τομέας εξέλιξης αναμένεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά τα επίπεδα εξατομίκευσης των αυτοκινήτων καθιστώντας πολύ ευκολότερη την κατασκευή «μοναδικών» λεπτομερειών για κάθε ένα από τα αυτοκίνητα που πωλούνται.

«Μπορούμε, στο μέλλον να φανταστούμε την πλήρη ενσωμάτωση των τρισδιάστατων εκτυπωτών στη διαδικασία παραγωγής καθώς και τις δυνατότητες που αυτή η νέα διαδικασία μπορεί να προσφέρει σε ό,τι αφορά την παραμετροποίηση τις περιορισμένες και τις ειδικές εκδόσεις, υπό την αίρεση ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί σε βαθμό που θα είναι οικονομικά βιώσιμη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Jens Ertel ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής του νέου κέντρου εξέλιξης.

Αν και επί του παρόντος η βαυαρική φίρμα δεν δημοσιοποιεί το χρονοδιάγραμμα του νέου κέντρου έρευνας και εξέλιξης με αντικείμενο τα εκτυπωμένα υλικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η BMW έχει ήδη από το 2017 προχωρήσει σε συνεργασίες σχετικά με τον νέο αυτό τομέα βιομηχανικής παραγωγής, πραγματοποιώντας επενδύσεις στην νεοφυή εταιρεία Desktop Metal, με την οποία θα συνεργαστεί εκ νέου για το «δικό της» κέντρο παραγωγής προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr