Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «περιορισμένο» χτύπημα της Δύσης στη Συρία

Το «περιορισμένο» χτύπημα της Δύσης στη Συρία

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή επιδρομή υπήρξε εξαιρετικά «οριοθετημένη» προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης

Μία εβδομάδα μετά την χημική επίθεση στη Ντούμα -και μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων στη Δύση- η προαναγγελθείσα επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ήρθε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Παρά τις συνεχείς «προειδοποιήσεις» από τη Ρωσία, βασικό σύμμαχο του Άσαντ, οι τρεις δυνάμεις πραγματοποίησαν 60λεπτη επιδρομή με περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον τριών στόχων σχετιζόμενων με το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος, δίνοντας τέλος σε επικίνδυνα σενάρια που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στη διεθνή σκηνή.

Οι χώρες που εξαπέλυσαν την επίθεση υποστήριξαν ότι ολοκλήρωσαν την επιδρομή τους, η οποία συνίστατο στην αφαίρεση από το καθεστώς Άσαντ της δυνατότητας να χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον χημικά όπλα.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή επιδρομή υπήρξε εξαιρετικά «οριοθετημένη» προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

«Είχε σχεδιαστεί ως χτύπημα «μια κι έξω» και δεν υπάρχουν πλάνα για άλλες επιθέσεις, εκτός αν ο Άσαντ κάνει ξανά χρήση χημικών όπλων, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από το Πεντάγωνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως «δεν σχεδιάζεται πραγματοποίηση νέων πυραυλικών πληγμάτων στην παρούσα φάση».

Πέρα από το μήνυμα προς τον σύρο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις με χημικά όπλα, βασικός στόχος της επιχείρησης ήταν να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά από ρωσικές και ιρανικές θέσεις για να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης, παρασύροντας σε αυτή τη Ρωσία και το Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση οι ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσαν τους Ρώσους προκαταβολικά ότι θα υπάρξει επίθεση και ποιοι αεροδιάδρομοι θα χρησιμοποιηθούν, αλλά όχι και για το ποιοι θα είναι οι στόχοι.

Στην αντίπερα όχθη, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι οι αναχαιτίσεις έγιναν από τη συριακή αεράμυνα, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι πύραυλοι έμειναν μακριά από τις δυνάμεις της.

Παρ’ όλα αυτά, το χτύπημα ήταν πολύ πιο βαρύ από εκείνο των ΗΠΑ το 2017 εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, καθώς περιελάμβανε το διπλάσιο οπλοστάσιο, με χρήση αεροσκαφών αλλά και πυραύλων.

Οι ισορροπίες στην περιοχή, όμως, παραμένουν ευαίσθητες, με τις δυνάμεις που εμπλέκονται να επικεντρώνονται στην αποφυγή ανοιχτής σύγκρουσης.

Η Μόσχα, η οποία απέχει κατά πολύ από τη στρατιωτική δύναμη που απολάμβανε ως Σοβιετική Ένωση, χαρακτηρίζεται από νευρικότητα, καθώς σχεδόν σε κάθε τομέα, πέρα από τα πυρηνικά όπλα, υστερεί έναντι των ΗΠΑ. Επομένως, αν επρόκειτο να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αντίποινα, θα αποφύγει την ανοιχτή σύγκρουση.

Οι δε ΗΠΑ με τους συμμάχους της ήθελαν απλά να στείλουν μήνυμα πως δεν διστάζουν απέναντι σε μια Ρωσία που στοχεύει να εγκαθιδρυθεί στην περιοχή «ποντάροντας» κυρίως πάνω στον Άσαντ, για τον οποίο η Ουάσινγκτον ανησυχεί σε ένα βαθμό στο ενδεχόμενο που «πέσει» από την κυβέρνηση.

Η σημερινή, λοιπόν, επιδρομή αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο πως ουσιαστικά ήταν άρτια οργανωμένη με συγκεκριμένους στόχους, αποτελώντας μικρή κλιμάκωση εκείνης που έγινε πέρυσι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024