«Τορπίλη» στην ελληνοτουρκική κρίση βάζει η Άγκυρα η οποία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και την κυπριακή. Με επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» μεταξύ των τριών χωρών και επαναλαμβάνει τη μονομερή διεκδίκηση της χώρας του για δικαιώματά της επί όλης της υφαλοκρηπίδας της δυτικά της Κύπρου και μέχρι την Κρήτη και την Ρόδο.

Μάλιστα παραπέμπει σε ρηματικές διακοινώσεις της Τουρκίας οι οποίες αυθαίρετα υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορετική οριοθέτηση. Η επιστολή που δημοσιεύει το liberal. gr είναι ενδεικτική των ύπουλων σχεδίων των Τούρκων και της προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να φτιάξουν «γκρίζες» ζώνες.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.

Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου, περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….

Φεριντούν Σινιρίογλου

Μόνιμος Αντιπρόσωπος».