
Στον δρόμο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για την πώληση των μονάδων
Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Εντός της επόμενης εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ενώ παράλληλα η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων θέτουν σε εφαρμογή τα πρώτα απεργιακά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο με τις διατάξεις των εννέα άρθρων βρίσκεται στην τελική ευθεία, δηλαδή της σύνταξης της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της συγκέντρωση των υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών. Όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Το περιεχόμενό του θα καθορίζει την απόσχιση των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης από τη μητρική ΔΕΗ και τη μεταφορά των περιουσιακών τους στοιχείων σε δύο θυγατρικές. Η μία στον Βορρά θα περιλαμβάνει τις μονάδες της Μελίτης της Φλώρινας και η δεύτερη στον Νότο όπου θα υπαχθούν εκείνες της Μεγαλόπολης της Αρκαδίας.
Με το ίδιο κείμενο θα επιδιώκεται η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης όσων εργαζομένων περάσουν στους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα στη ΔΕΗ για την εκπόνηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου ή μετακίνησης προσωπικού.
Την ίδια στιγμη, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, οι συνδικαλιστές ξεκινούν από σήμερα να δείχνουν τα… δόντια τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τις μονάδες.
Ήδη βρίσκονται σε κατάληψη οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV της Μεγαλόπολης, ενώ την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Απριλίου ξεκινούν ωριαίες στάσεις εργασίας ανά ειδικότητα στα εργοστάσια και τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου της Μεγαλόπολης.
- Τι είναι τα σύννεφα φωτιάς που έκαναν την εμφάνισή τους στην Γαλλία για πρώτη φορά
- Υεμένη: Πλήγματα κατά αγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν οι Χούθοι
- Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις απειλούν αμάχους, εμπόριο και επισιτιστική ασφάλεια, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ
- Το Ισραήλ πιθανόν διέπραξε εγκλήματα πολέμου στον Λίβανο, δηλώνει αξιωματούχος του ΟΗΕ
- Σουδάν: Δεν θα συγκρατεί πλέον τους παραστρατιωτικούς, που κατηγορούνται για γενοκτονία, λέει ο επικεφαλής του
- Γερμανία: Εσωκομματική δυσφορία για τους χειρισμούς του καγκελάριου Μερτς






