Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα ταινίες που υπηρέτησαν τη μόδα

Δέκα ταινίες που υπηρέτησαν τη μόδα

Δέκα φορές που η μόδα κατάφερε να εισχωρήσει στο κινηματογράφο με συγκλονιστικές δημιουργίες και εμφανίσεις.

Οι κινηματογραφικές ταινίες κατακτούν μια θέση στις μνήμες των ανθρώπων και στην ιστορία της μεγάλης οθόνης, εξαιτίας του σεναρίου, της σκηνοθεσίας, των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν και των μηνυμάτων που περνούν στο κοινό. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι ακόμη που δε περνά ποτέ απαρατήρητο από κριτικούς και θεατές. Η μόδα και ο κινηματογράφος είναι αλληλένδετα και πολλές φορές προκαλούνται κύματα συζητήσεων για τις επιτυχημένες εμφανίσεις των πρωταγωνιστών που είναι αξιομνημόνευτες μέχρι και σήμερα.

Το 1955 κυκλοφορεί η ταινία «The Seven Year Itch» με πρωταγωνίστρια το σύμβολο του σεξ της εποχής, φυσικά τη Μέριλιν Μονρόε. Η ομορφιά, αλλά και το στυλ της φλογερής ξανθιάς με το έντονο βλέμμα και χαρακτηριστική μικροσκοπική ελιά πάνω από τα χείλη της ήταν αρκετά για τα δεδομένα της εποχής. Οι εμφανίσεις της ήταν πάντοτε εντυπωσιακές, αλλά αυτή που έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων είναι η αποκαλυπτική της εμφάνιση στην ταινία. Η Μέριλιν φόρεσε ένα κατάλευκο φόρεμα με βαθύ στενό ντεκολτέ, αποκαλυπτική πλάτη και ανοιχτό πλισέ τελείωμα. Εκτός από το εντυπωσιακό φόρεμα, αυτό που εξέπληξε τα πλήθη ήταν η στιγμή που η ηθοποιός έκατσε πάνω από ένα αεραγωγό, ο αέρας του οποίου έκανε το φόρεμα της να ανεμίζει αποκαλύπτοντας το καλλίγραμμο σώμα της.

Η διάσημη ηθοποιός τη στιγμή που το φόρεμα της ανεμίζει στον αέρα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Όντρεϊ Χέμπορν εμφανίζεται στη ρομαντική κομεντί «Breakfast at Tiffany’s». Η ηθοποιός φόρεσε στην ταινία δημιουργία του Γάλλου μόδιστρου Givenchy, ένα λεπτεπίλεπτο μικρό μαύρο φόρεμα. Το συγκεκριμένο φόρεμα αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα διασημότερα ρούχα όλων των εποχών, μιας κι έπεισε κάθε γυναίκα ότι το μαύρο φόρεμα είναι το απόλυτο must-have κομμάτι που πρέπει να διαθέτει στη ντουλάπα της. Το φόρεμα συνδυάστηκε ένα ψιλό κότσο, κοσμήματα και τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου της Όντρεϊ που σήμερα έχουν επανέλθει στη μόδα.

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του «little black dress» στο «Breakfast at Tiffany’s».

Στην αμερικανική ταινία «Grease», η μουσική, το τραγούδι και οι χορευτικές κινήσεις των Τζον Τραβόλτα και Ολίβια Νιούτον-Τζον ταίριαξαν απόλυτα με τη μόδα της εποχής. Τα δερμάτινα μπουφάν και τα τζιν παντελόνια ήταν η απόλυτη τάση της εποχής αλλά και της ταινίας. Η γοητεία του Τραβόλτα σε συνδυασμό με ροκ διάθεση του ντυσίματος του επηρέασαν και την συμπρωταγωνίστρια του Ολίβια, η οποία στην τελευταία σκηνή της ταινίας εμφανίζεται πιο μοιραία από ποτέ. Στενό off-shoulder τοπάκια, δερμάτινο στενό παντελόνι και άφρο σγουρό μαλλί έκαναν την εμφάνιση της Ολίβια να μείνει στην ιστορία.

Ο Τζον Τραβόλτα και η Ολίβια Νιούτον-Τζον χορεύουν στην τελευταία σκηνή του «Grease».

Η δεκαετία του 90 σημαδεύεται με την κυκλοφορία του «Pretty Woman». Η Τζούλια Ρόμπερτς ντύνεται με έντονα χρώματα, ψηλόμεσα παντελόνια, κοψίματα στην περιοχή της κοιλιάς, καπέλα και ένα πολύ εντυπωσιακό φόρεμα. Η διττή στυλιστική ταυτότητα της πρωταγωνίστριας κινείται ανάμεσα στο street style των 90s και τη σικάτη πλευρά των γυναικών της υψηλής κοινωνίας όπως περιγράφεται στην ταινία. Ψηλόμεσο τζιν, ζακέτα στη μέση και μπλούζα που αποκαλύπτει τη λεπτή σιλουέτα της Ρόμπερτς αποτυπώνει το απόλυτο look της δεκαετίας του 90.

Τα βλέμματα ωστόσο μαγνητίστηκαν όταν η πρωταγωνίστρια εμφανίζεται με ένα φλογερό κόκκινο μακρύ φόρεμα, λευκά γάντια να ντύνουν τα χέρια της και ένα κότσο στα μαλλιά να αναδεικνύει το λαιμό της. Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις του κινηματογράφου.

Λίγο πριν το κλείσιμο της δεκαετίας του 90 σκάει ο απόλυτος ύμνος της μόδας και του στυλ, η τηλεοπτική σειρά «Sex and The City». Κάθε επεισόδιο δίδασκε στις γυναίκες καινούριους τρόπους να αξιοποιούν τα ρούχα τους και κρυμμένα μυστικά για να απογειώσουν τις εμφανίσεις τους σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας, ή καλύτερα σύμφωνα με τη μόδα του Sex and the City. Και οι τέσσερις πρωταγωνίστριες της σειράς φορούσαν η καθεμία ξεχωριστά ρούχα που ταίριαζαν απόλυτα στο χαρακτήρα τους. Έτσι ξεκίνησε να ακούγεται η φράση «κάν’το όπως η Κάρι, η Σαμάνθα, η Σάρλοτ και η Μιράντα».

Πάντα σικάτες οι πρωταγωνίστριες του «Sex and The City».

Το 2001 κυκλοφορεί το «Moulin Rouge», η οποία μάλιστα κερδίζει δυο Όσκαρ για τη Σκηνογραφία αλλά και την Ενδυματολογία της. Τα βραβεία αυτά αποτελούν επιβεβαίωση των εντυπωσιακών εμφανίσεων που παρουσιάζονται στην ταινία. Η αισθητική της είναι πλήρως εναρμονισμένη με την εποχή που εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας.

Στενοί κορσέδες που αποπνέουν θηλυκότητα και σέξι διάθεση, πολλαπλά αστραφτερά πετράδια και εντυπωσιακά φορέματα κάνουν το Moulin Rouge μια ιδιαίτερα μοδάτη ταινία εποχής.

Την ίδια χρονιά παίζεται στις μεγάλες οθόνες και η «Amelie». Η ρομαντική κομεντί ξεδιπλώνει τη γαλλική φινέτσα και το ρομαντικό χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και του ρόλου που υποδύεται. Το κοντοκουρεμένο καρέ της ηθοποιού γίνεται η απόλυτη μόδα της εποχής, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα φορέματα που τη ντύνουν στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Το κλασσικό καρέ κούρεμα της πρωταγωνίστριας έγινε το σήμα κατατεθέν της ταινίας «Amelie».

Φυσικά η ταινία «Devil Wears Prada» είναι μια από τις πιο σύγχρονες στυλάτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα που εξέδωσε μια πρώην βοηθός της αρχισυντάκτριας της Vogue, Άννα Γουίντουρ. Μια ταινία που στηρίζεται στη μόδα παρουσιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια δημιουργίες από διάσημους οίκους μόδας, όπως Chanel και Prada. Κοστούμια, φορέματα, κοσμήματα, ψηλοτάκουνα γίνονται το κέντρο της προσοχής του γυναικείου φύλου που παρακολούθησε την ταινία ξανά και ξανά.

«Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» ταξίδεψε τους θεατές στη δεκαετία του 20 και τη τζαζ διάθεση που απέπνεε. Η πρωταγωνίστρια, Κάρεϊ Μάλιγκαν εμφανίζεται στην ταινία με υπέροχες εμφανίσεις της εποχής. Τα κοσμήματα ήταν το αγαπημένο αξεσουάρ της εποχής εκείνης, ιδιαίτερα οι πέρλες που απογειώνουν την κινηματογραφική εμφάνιση της ηθοποιού. Ντύνεται με φορέματα που φτάνουν το γόνατο και στολίζει το κεφάλι της με διάφορες στέκες γεμάτες με πετράδια, ενώ δε παραλείπονται τα χαρακτηριστικά φτερά που αγκάλιαζαν τους ώμους και τα χέρια των γυναικών εκείνη την εποχή.

Η «Αόρατη Κλωστή» είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που κυκλοφόρησαν φέτος. Ένα ταξίδι γύρω από την υψηλή ραπτική και τη δεκαετία του 50 ξεκινά με την ιστορία του σχεδιαστή Ρέινολντς Γούντκοκ. Η ραπτική για το σχεδιαστή της ταινίας δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, ούτε καν τέχνη αλλά η ίδια του η ζωή. Ξετυλίγεται ένα κουβάρι από μοναδικές δημιουργίες, με τα φορέματα της εποχής να κλέβουν την παράσταση. Πρόκειται για μια σύγχρονη, απόλυτα σικάτη και στυλάτη ταινία.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024