Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρώτη ιατρική διαγνωστική συσκευή με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η συσκευή IDx-DR είναι η πρώτη που λαμβάνει την έγκριση του FDA και παράγει διαγνωστικό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη ερμηνείας των εικόνων ή των αποτελεσμάτων από κλινικό γιατρό. Αυτό την καθιστά εύχρηστη από επαγγελματίες υγείας χωρίς εξειδίκευση στην όραση, όπως οι γενικοί γιατροί που έρχονται συχνότερα σε επαφή με ασθενείς με διαβήτη.

Η IDx-DR θα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία είναι απόρροια των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που με τη σειρά τους συντελούν σε βλάβες στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

Χάρη σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης η συσκευή αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς και διακρίνει αν υπάρχουν διαβητικές βλάβες και αν ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί για θεραπεία ή είναι αρνητικός για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πρέπει να παραπεμφθεί για επανέλεγχο έπειτα από 12 μήνες.

«Πολλοί ασθενείς με διαβήτη δεν εξετάζονται ενδελεχώς για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αφού περίπου το 50% αυτών δεν παρακολουθούνται από οφθαλμίατρο σε ετήσια βάση», εξηγεί η Μαλβίνα Εϊντελμαν, επόπτρια του Τμήματος Συσκευών ΩΡΛ του FDA.

Στις κλινικές δοκιμές η IDx-DR διέγνωσε σωστά την ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στο 87,4% του χρόνου και στο 89,5% αυτών που δεν είχαν την εν λόγω πάθηση.

«Ο FDA θα συνεχίσει να ενισχύει την διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών ψηφιακών διαγνωστικών συσκευών για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία», καταλήγει η Εϊντελμαν.