Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε διαγνωστική συσκευή για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε διαγνωστική συσκευή για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Χάρη σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης η συσκευή αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς και διακρίνει αν υπάρχουν διαβητικές βλάβες

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρώτη ιατρική διαγνωστική συσκευή με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η συσκευή IDx-DR είναι η πρώτη που λαμβάνει την έγκριση του FDA και παράγει διαγνωστικό αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη ερμηνείας των εικόνων ή των αποτελεσμάτων από κλινικό γιατρό. Αυτό την καθιστά εύχρηστη από επαγγελματίες υγείας χωρίς εξειδίκευση στην όραση, όπως οι γενικοί γιατροί που έρχονται συχνότερα σε επαφή με ασθενείς με διαβήτη.

Η IDx-DR θα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία είναι απόρροια των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα που με τη σειρά τους συντελούν σε βλάβες στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και σε σταδιακή απώλεια της όρασης.

Χάρη σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης η συσκευή αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς και διακρίνει αν υπάρχουν διαβητικές βλάβες και αν ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί για θεραπεία ή είναι αρνητικός για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και πρέπει να παραπεμφθεί για επανέλεγχο έπειτα από 12 μήνες.

«Πολλοί ασθενείς με διαβήτη δεν εξετάζονται ενδελεχώς για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αφού περίπου το 50% αυτών δεν παρακολουθούνται από οφθαλμίατρο σε ετήσια βάση», εξηγεί η Μαλβίνα Εϊντελμαν, επόπτρια του Τμήματος Συσκευών ΩΡΛ του FDA.

Στις κλινικές δοκιμές η IDx-DR διέγνωσε σωστά την ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στο 87,4% του χρόνου και στο 89,5% αυτών που δεν είχαν την εν λόγω πάθηση.

«Ο FDA θα συνεχίσει να ενισχύει την διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών ψηφιακών διαγνωστικών συσκευών για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία», καταλήγει η Εϊντελμαν.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024