Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη ο τούρκος χρηματοδότης του «Noor 1»

Συνελήφθη ο τούρκος χρηματοδότης του «Noor 1»

Τεράστια εμπόδια εξακολουθούν να παραμένουν στην ουσιαστική διερεύνηση για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», παρότι οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν συλλάβει τους δύο τούρκους κατηγορουμένους ως «εγκεφάλους» του κυκλώματος. Η σύλληψη προ πέντε ημερών από την τουρκική αστυνομία, στην Κωνσταντινούπολη, του 44χρονου Τούρκου, ιρανικής καταγωγής, Σερίφ […]

Τεράστια εμπόδια εξακολουθούν να παραμένουν στην ουσιαστική διερεύνηση για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», παρότι οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν συλλάβει τους δύο τούρκους κατηγορουμένους ως «εγκεφάλους» του κυκλώματος.
Η σύλληψη προ πέντε ημερών από την τουρκική αστυνομία, στην Κωνσταντινούπολη, του 44χρονου Τούρκου, ιρανικής καταγωγής, Σερίφ Ζιντάστι, για τον οποίο έχει εκδοθεί – με καθυστέρηση τριών ετών – ένταλμα σύλληψης ως χρηματοδότη του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης, διαψεύδει, για άλλη μία φορά, τα κυβερνητικά σενάρια για «έλληνα χρηματοδότη του φορτίου».
Ομως η ενδεχόμενη διαδικασία δικαστικής συνδρομής στην Τουρκία για να απολογηθεί ο Ζιντάστι, όπως κι ένας άλλος συνεργός του (ονομάζεται Ορχαν Ουρμ) που ήδη κρατείται στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, θα καθυστερήσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας για το «Noor 1» και τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν. Κι ανάμεσα στα άλλα θα καθυστερήσει η παρουσίαση της αναλυτικής έκθεσης της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) που αποκαλύπτει τι ακριβώς είχε συμβεί με το «Noor 1». Καθυστέρηση που εξυπηρετεί το παιχνίδι των σκοπιμοτήτων στην Ελλάδα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ. Η μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα με το μικρό δεξαμενόπλοιο «Noor 1» – η φόρτωση των ναρκωτικών έγινε καταμεσής του Περσικού – αποκαλύφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκαν 35 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους έλληνες εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα και τη Μέση Ανατολή, τούρκοι διακινητές, Ινδοί μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου κ.ά. Μέγα ζητούμενο της υπόθεσης που είχε δημιουργήσει πλήθος σεναρίων ήταν ποιος χρηματοδότησε την αγορά ηρωίνης, η οποία θα κατέληγε στις «πιάτσες» της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του «Noor 1» είναι ο συλληφθείς προ πενθημέρου στην Κωνσταντινούπολη Σερίφ Ζιντάστι. Ο τούρκος μεγαλέμπορος ηρωίνης εμφανίζεται αρχικά σε ένα βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων που βρέθηκε στο κινητό του κεντρικού κατηγορουμένου για την υπόθεση Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Στο βίντεο αυτό αποτυπώνεται η συνάντηση (την 1η Μαρτίου 2014) πέντε ατόμων στο γραφείο του Ζιντάστι στην Κωνσταντινούπολη, περίπου δύο μήνες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του «Noor 1». Στην ίδια συνάντηση ήταν κι ο αδελφός του Ζιντάστι που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εστιατορίων στην Αγγλία και ήδη αναζητείται από τις ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σερίφ Ζιντάστι είχε μεταβεί την περίοδο 2013-14 στο Ντουμπάι και είχε συναντηθεί με ήδη κατηγορουμένους για την υπόθεση του «Noor 1», οι οποίοι τον γνώριζαν με το όνομα Γκαμάλ. Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί αρκετές φορές για διακινήσεις ναρκωτικών αλλά και σχέσεις με παρακρατικούς μηχανισμούς.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ «ΕΜΦΥΛΙΟΣ». Ομως λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του «Noor 1» άρχισε ένας πρωτοφανής κύκλος αίματος στην Τουρκία, τον οποίο εμφανίζονταν να αγνοούν οι έλληνες ερευνητές της υπόθεσης.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονείται εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Ζιντάστι κι ο 23χρονος οδηγός του. Λίγες ώρες αργότερα ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία της κόρης του και του οδηγού του συνδέεται με μια σημαντική υπόθεση ναρκωτικών, περιγράφοντας την περίπτωση του «Νoor 1». Ωστόσο, ο εμφύλιος μεταξύ τούρκων μεγαλεμπόρων γύρω από το «Noor 1» συνεχίστηκε με έξι ακόμη φόνους σε Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι και Αμστερνταμ.

Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ. Παρότι η υπόθεση των τούρκων χρηματοδοτών του «Noor 1» απασχολούσε τις αστυνομίες τουλάχιστον τεσσάρων χωρών, στην Ελλάδα κατασκευάζονταν μύθοι και ψεύδη για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες. Τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρξε κατάθεση του βασικού κατηγορουμένου για το «Noor 1» Ευθύμιου Γιαννουσάκη που κατονόμαζε τους τούρκους οργανωτές του φορτίου. Κι έτσι ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση η νέα έρευνα από τους ανακριτές του Πειραιά. Προ μερικών μηνών διαπιστώθηκε ότι στην έρευνα αυτή έχει ενταχθεί και αναλυτική έκθεση της DEA (αποσιωπήθηκε αρχικά) που αναλύει επίσης τον ρόλο των τούρκων χρηματοδοτών, χωρίς καμία ασφαλώς ανάμειξη ονόματος έλληνα επιχειρηματία. Τελικώς τον Σεπτέμβριο του 2017 εκδόθηκαν, με καθυστέρηση σχεδόν 40 μηνών, τα εντάλματα σύλληψης των τούρκων χρηματοδοτών που άρχισαν να υλοποιούνται.  Τώρα παραμένει άγνωστο αν και πότε μπορεί να εκδοθούν στην Ελλάδα οι τούρκοι μεγαλέμποροι ναρκωτικών. Με το δεδομένο ασφαλώς των σύνθετων προβλημάτων που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων ανύπαρκτων «σεναρίων» από έλληνες αξιωματούχους και για ύπαρξη τρίτου τόνου ηρωίνης που υποτίθεται ότι μετέφερε το «Noor 1». Προκειμένου με αυτό το νέο, εκ των υστέρων, εφεύρημα (τίποτα σχετικό δεν είχε προκύψει στη δίκη του «Noor 1») να εξαφανιστούν το εμπόδιο της έρευνας της DEA και η έκδοση ενταλμάτων για τους τούρκους χρηματοδότες του φορτίου.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024