Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Μήπως ένας πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει από ένα λάθος; Και πόσο όλα αυτά που συμβαίνουν θυμίζουν την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ;

Την εικόνα μας την έχουν περιγράψει πολλοί από εκείνους που γνωρίζουν: ο πρόεδρος Τραμπ στα διαμερίσματά του στο Λευκό Οίκο, περιτριγυρισμένος από 4-5 τηλεοράσεις και με το κινητό στο χέρι, να αντιδρά αυθόρμητα και χωρίς να συμβουλευθεί κανέναν σε ό,τι βλέπει στις μικρές οθόνες.

Κάπως έτσι έγινε και την Τετάρτη όταν ο Τραμπ έστειλε το tweet: «Ρωσία ετοιμάσου, οι πύραυλοι έρχονται νέοι και ‘έξυπνοι’». Με την κίνηση αυτή όχι μόνο παραβίασε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά διέλυσε και όλους τους κανόνες σχετικά με τις προειδοποιήσεις για επίθεση προς τον εχθρό.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι «τα κοινωνικά δίκτυα, τα μηνύματα, τα μπλογκς, βίντεο, φωτογραφίες κ.ά» αποτελούν τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να υπονομευθεί η εθνική ασφάλεια. Που να φανταζόντουσαν οι συντάκτες της λίστας πως θα έπρεπε να προσθέσουν σε αυτήν και τον εθισμό ενός προέδρου στο να κάνει εξωτερική πολιτική με παρορμητικά σχόλια στο Twitter.

«Δεν πρόκειται για βιντεο-γκέιμ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να είναι ήρεμος και να δρα προεδρικά», σχολίασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. «Αυτό το tweet ήταν ανεύθυνο και αναποτελεσματικό».

Το χειρότερο όμως είναι πως αυτό το tweet δείχνει ξεκάθαρα πως ένας πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει από λάθος. Απ’ όσα γνωρίζουμε για τον Τραμπ και απ’ όσα σιγα-σιγά βγαίνουν στο φως, ο αμερικανός πρόεδρος κάτι είδε το πρωί της Τετάρτης στις τηλεοπτικές ειδήσεις – μια μάλλον πρόχειρη μετάφραση δήλωσης ενός Ρώσου διπλωμάτη στον Λίβανο που ακούστηκε πολύ χειρότερα απ’ όσο διατυπώθηκε.

Κι έτσι τα λόγια (που είπε ή δεν είπε) ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν, και τα οποία φάνηκαν να ξεπερνούν την επίσημη γραμμή την οποία είχε χαράξει ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενοπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ τον Μάρτιο, έκαναν τον Τραμπ να αγνοήσει όλους τους κανόνες διπλωματίας και ασφάλειας και να εκτοξεύει απειλές, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους συμβούλους του.

Μια άμεση απειλή εναντίον της Ρωσίας που δεν έχουμε δει από κανέναν αμερικανό πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία – ούτε καν στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα. Το tweet μοιάζει περισσότερο μια ατάκα διαλόγου από την ταινία «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Τα παράδοξα με τον Τραμπ δεν σταματούν εδώ. Ηταν ο Τραμπ που επέπληξε τον πρόεδρο Ομπάμα όταν ανακοίνωσε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε αντίποινα για την χρήση χημικώνκ όπλων στη Συρία, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 1.429 άτομα στη Δαμασκό, τον Αύγουστο του 2013.

«Γιατί συνεχίζουμε να ανακοινώνουμε πότε θα επιτεθούμε στη Συρία;» είχε γράψει στο Twitter. «Ας ήμαστε σιωπηλοί και ας τους επιτεθούμε απροειδοποίητα. Υπάρχει κάτι που λέγεται αιφνιδιασμός».  Κάπου εδώ ακόμα και ο Dr. Strangelove σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024