Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα δηλητηρίασης με αέριο

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, με συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά την επίθεση στη Ντούμα.

Ο ΠΟΥ καταδίκασε την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών ακριβώς πριν από την πτώση του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, αρκετοί άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους.

«Συνδέονταν με συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε υψηλού βαθμού τοξικές χημικές ουσίες» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ο ΠΟΥ τόνισε πως «υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων».

«Θα έπρεπε όλοι να έχουμε σοκαριστεί»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει επίσημο ρόλο στις έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση χημικών όπλων. Διεθνείς επιθεωρητές χημικών όπλων ζητούν διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για ασφαλή διέλευση προς και από την Ντούμα προκειμένου να προσδιορίσουν αν έγινε χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών.

«Θα έπρεπε όλοι να έχουμε σοκαριστεί από αυτές τις φρικτές πληροφορίες και εικόνες από την Ντούμα», δήλωσε ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», είπε.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Διαβάστε ακόμα:

Βίντεο από τις τραγικές στιγμές των αμάχων στη Ντούμα

Ντούμα: Αυξάνονται τα θύματα της χημικής επίθεσης – Σε θέση «μάχης» η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr