Μια κοινή εκδοχή ενός γονιδίου που μας ωθεί να καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη παίζει επίσης ρόλο στην μείωση του σωματικού λίπους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο  Cell Reports.

«Η μελέτη ουσιαστικά ανατρέπει την παγιωμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τίμοθι Φράιλινγκ.

Το επίμαχο γονίδιο μπορεί και μειώνει το σωματικό λίπος διότι η ίδια εκδοχή Α του γονιδίου FGF21 συντελεί σε χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεΐνης και λίπους.

«Κι ενώ αυτή η εκδοχή του γονιδίου μειώνει το σωματικό λίπος, επίσης το αναδιανέμει στο άνω μέρος του σώματος, όπου είναι και πιθανότερο να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπέρταση», συμπληρώνει ο Δρ Φράιλινγκ που είναι Μοριακός Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 450.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση UK Biobank, που περιέχει βιολογικά δείγματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Συγκεκριμένα, εξέτασαν αν υπήρχε σχέση μεταξύ των διαφορετικών εκδοχών του γονιδίου FGF21, της διατροφής, του σωματικού λίπους και της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Όπως διαπιστώθηκε, η εκδοχή Α του γονιδίου σχετιζόταν με υψηλότερη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδοχή Α του γονιδίου FGF21 είναι αρκετά κοινή, καθώς αφορά στο 20% περίπου των ανθρώπων στην Ευρώπη που είναι φορείς δύο αντιγράφων του.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη των διαφόρων μεταλλάξεων του FGF21 ώστε να ανακαλύψουν νέες γενετικές και βιολογικές αιτίες της παχυσαρκίας.