Η κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο αμερικανικό Κονγκρέσο αποκάλυψε αυτό που πολλοί υποψιάζονταν, αλλά δεν τολμούσαν να εκφράσουν: ότι ο ιδρυτής του Facebook είναι ένα ρομπότ, κατασκευασμένο από εξωγήινους, το οποίο έχει μάθει να μιμείται κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα να πίνει τρεις γουλιές νερό κάθε τρία λεπτά.

Οι απαντήσεις του ήταν μηχανικές, η έκφρασή του παγωμένη, ο λόγος του γεμάτος επαναλαμβανόμενες φράσεις. «Είναι ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης», «Αυτό μας απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό», «Οι συνεργάτες μου είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες» κλπ

Ελάχιστες ήσαν οι επί της ουσίας απαντήσεις του και από αυτές καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο Ζάκερμπεργκ δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά ούτε και τη δυνατότητα ίσως, να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο πάνω στο ψηφιακό τέρας που δημιούργησε.

Η όλη υπόθεση ήταν μια καλοστημένη παράσταση προκειμένου να πέσει ο νεαρός δισεκατομμυριούχος στα «μαλακά». Κάθε γερουσιαστής είχε μόνο πέντε λεπτά στη διάθεσή του για να κάνει ερωτήσεις και ο Μάρκ απαντούσε με γενικότητες προκειμένου να ροκανίσει τον χρόνο.

Ακόμα και μέσα σε αυτό το «καμπούκι» υπήρξαν κάποιες στιγμές που έκαναν το αίμα σου να παγώσει, κυρίως όταν Ζάκερμπεργκ αναφερόταν στις ανησυχίες του για την κατάχρηση της συλλογής βιομετρικών δεδομένων των χρηστών.

Η όταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μίσιγκαν, Γκάρι Πέτερς, ρώτησε: «Παρακολουθεί το Facebook τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των χρηστών του προκειμένου να συλλέξει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες γι αυτούς;». Το «όχι» το Ζάκερμπεργκ δεν ήταν και τόσο πειστικό.

Από την άλλη πλευρά ήταν τρομακτικό να συνειδητοποιείς ότι ελάχιστοι ήσαν οι γερουσιαστές που έδιναν την εντύπωση ότι γνωρίζουν και πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook συλλέγει δεδομένα και πώς τα εκμεταλλεύεται για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να νομοθετήσουν για την προστασία των πολιτών από τις σκοτεινές πρακτικές των μονοπωλίων της κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να γνωρίζουν και πολλά πράγματα γι αυτά.

Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα για το Facebook δεν έχουν τελειώσει, όπως και ότι οι χρήστες του θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Γι αυτό την επόμενη φορά που θα πάρετε μέρος σε ένα από τα αθώα παιχνίδια στο Facebook που σας ζητούν να τους στείλετε μια φωτογραφία σας για να σας πουν τι είσαστε σε προηγούμενες ζωές, να ξέρετε ότι δυνητικά παραδίδετε τα βιομετρικά σας δεδομένα στις κάμερες ασφαλείας ολόκληρου του πλανήτη.

Γράψτε το σχόλιο σας