Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home…»*

«Μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home…»*

Τα ιστορικά καφέ σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, η Βενετία είναι αξιοθέατα. Στην Ελλάδα βάζουν λουκέτο όπως πρόσφατα ο «Πράπας»

Θυμάμαι, στα πρώτα ταξίδια της αφραγκίας στο Παρίσι, πώς περνούσαμε έξω από την περίφημη μπρασερί «Lipp» μόνο και μόνο για να δούμε τις βιτρίνες της αφού τα οικονομικά μας δεν μας επέτρεπαν να περάσουμε το κατώφλι της. Ίσα ίσα που αντέχαμε να πιούμε καφέ και να φάμε κροκ μεσιέ στο «Café de Flore» ή στο παρακείμενο «Les Deux Magots».

Και ήταν αυτό κομμάτι της τουριστικής ιεροτελεστίας, αντίστοιχο με την επίσκεψη στο Λούβρο. Και μετά, όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε, μπήκαμε στο «Lipp» και στο «Le Procope» (όπου έτρωγε ο Βολταίρος) και νιώσαμε ότι ανοίγαμε ένα παράθυρο στην ιστορία της πόλης.

Πώς μου ήρθαν αυτά τα παρισινά στο νου, με την επίγευση του οβελία ακόμη στο στόμα; Ηταν η είδηση ότι έκλεισε το ζαχαροπλαστείο «Πράπας» στο Παλαιό Φάληρο, γνωστό και ως Sweet Home, που πολύ πριν το κάνει ευρύτερα γνωστό ο Καρβέλας με το τραγούδι «Καλοκαιρινές διακοπές» (*), είχε γίνει σημείο αναφοράς και όχι μόνο για τους ντόπιους αφού μέχρι και η στάση του λεωφορείου κοντά στην πόρτα του έχει πάρει το όνομα «Πράπας».

Και, αν δεν ήταν η εορταστική επικαιρότητα των ημερών, θα είχαμε ρίξει πολύ διαδικτυακό «κλάμα». Όπως «κλάψαμε» πάνω από τους χυμένους φραπέδες του Λέντζου (υποτιμώντας το καταπληκτικό ραβανί του) όταν έκλεισε το γνωστό ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι, τους λουκουμάδες του «Αιγαίον», το «Φλοράλ», παλαιότερα το εστιατόριο «Ιντεάλ» και ακόμη παλαιότερα το «Νέον», το «Café Brazilian» στη Βουκουρεστίου, τον «Ορφανίδη», το πατάρι του «Φλόκα».

Τα ιστορικά καφέ και εστιατόρια στο Παρίσι που ανέφερα παραπάνω, όπως (ενδεικτικά) και το «Caffe Greco» στη Ρώμη, το «Harry’s Bar» στη Βενετία, το «New York» στη Βουδαπέστη λογίζονται ως αξιοθέατα της πόλης, κομμάτια της ιστορίας της.

Και δεν θα περίμενα βέβαια να έχουμε την ίδια παράδοση με το Παρίσι, αφού όταν ο Βολταίρος έτρωγε στο «Le Procope» η Αθήνα ήταν ακόμη μια αραιοκατοικημένη κοιλάδα, αλλά θα μπορούσαμε να επιδείξουμε περισσότερη φροντίδα, ένα είδος «αστικής στοργής» για αυτά τα μαγαζιά που λειτούργησαν για πολλές δεκαετίες ως παλμογράφοι του κλεινού άστεως. Και που τα θυμόμαστε όταν κλείσουν.

Γιατί κυρίως εμείς οι κάτοικοι της πόλης, οφείλουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά, καταθέτοντας τον πετσοκομμένο οβολό μας. Ωστόσο, παγιδευμένοι στο άγχος μας κίβδηλης, εγωκεντρικής μοντερνιάς, ξεχνάμε τη φράση του Λαμπεντούζα ότι, δηλαδή, για να αλλάξουν όλα πρέπει τα πάντα να μείνουν ίδια. Ότι το «καινούργιο» αποκτά αντικειμενική αξία μόνο όταν μπορεί να σταθεί με επιτυχία δίπλα στο «παλιό». Διαφορετικά, σε μια δύο σεζόν, γίνεται ντεμοντέ.

Και αν δεν φροντίσουμε εμείς να κρατηθεί ακμαίο το «παλιό» είναι σαν να απεμπολούμε ένα μέτρο σύγκρισης. Σαν να τοποθετούμε τον πήχη στο έδαφος. Ας μην το περιμένουμε αυτό από κανέναν επιχειρηματία που θα αναλάβει να αναβιώσει ένα ιστορικό μαγαζί και που, φυσιολογικό είναι, στο τέλος θα κοιτάξει το κέρδος του και όχι την ιστορικότητα του χώρου. Το είδαμε άλλωστε αυτό και στην περίπτωση του Zonar’s.

Πριν λοιπόν «κλάψουμε» επειδή έκλεισε ο κάθε «Πράπας», ας αναλογιστούμε τι κάναμε εμείς για να μην κλείσει. Διότι ωραία είναι τα λουστρίνια της νοσταλγίας, εντελώς ακατάλληλα όμως για τα κατσάβραχα των υποχρεώσεων ενός επιχειρηματία της εστίασης στη σημερινή Ελλάδα.

Και ας φροντίσουμε να παραμείνει εν λειτουργία το τελευταίο ίσως ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας, τα «Κεντρικόν» της οδού Κολοκοτρώνη.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024