Βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, άσκησε η Ρωσία κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, απορρίφθηκε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης, το οποίο προέβλεπε διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων

Βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα της Συρίας, άσκησε η Ρωσία κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει το αμερικανικό σχέδιο» τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ενώ από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, σημείωσε πως «αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση».

Απορρίφθηκε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του. Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Σύμφωνα με αυτό, προβλεπόταν η διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ».

Τζόνσον: Η Ρωσία κρατά σε ομηρία τον συριακό λαό

Η Ρωσία κρατά τον συριακό λαό σε ομηρία ασκώντας βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Τεράστια απογοήτευση ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για ανεξάρτητη έρευνα για χημικές επιθέσεις στη Συρία» ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε πολιτική ομηρία, στηρίζοντας ένα καθεστώς υπεύθυνο για τουλάχιστον τέσσερις αποτρόπαιες χημικές επιθέσεις ενάντια στο λαό του» πρόσθεσε.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν στη Συρία

Στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα αναμένεται να μεταβούν εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ για να ερευνήσουν τα περί επίθεσης με χημικά όπλα.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα «ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή» ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του, με την «ομάδα να προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σύντομα στη Συρία».

Νωρίτερα, «επίσημη πρόσκληση« προς τον Οργανισμό προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα απηύθυνε το συριακό καθεστώς.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, «η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό» υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr