Μπορεί η Porsche να έχει αποσυρθεί από πέρυσι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να θυμηθεί τα… παλιά χρησιμοποιώντας αγωνιστικά όπως η πανίσχυρη και νικηφόρα 919 Hybrid για να καταρρίπτει ρεκόρ.

Συγκεκριμένα το ρεκόρ γύρου στην θρυλική πίστα του Spa-Francorchamps το οποίο η 919 Hybrid με οδηγό το Neel Jani, μείωσε στο 1:41,77 καταγράφοντας ένα νέο «ανεπίσημο» ιστορικό χαμηλό χρόνου για το βελγικό σιρκουί.

Σημειωτέον, ο νέος αυτός χρόνος που σημείωσε ο Neel Jani, βελτιώνει κατά 12 δευτερόλεπτα τον χρόνο που ο ίδιος είχε σημειώσει με την 919 Hybrid όταν είχε συμμετάσχει στον εξάωρο αγώνα του Spa πέρυσι, και κατά 0,783 δευτερόλεπτα αυτόν που είχε καταγράψει ο Lewis Hamilton με μονοθέσιο της F1 στο βελγικό GP του 2017.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα επιτεύγματα της 919 Hybrid η οποία αυτή την χρονιά θα επιδοθεί σε αντίστοιχα αποχαιρετιστήρια events ελέω της απεμπλοκής της Porsche από το πρωτάθλημα αντοχής και εν όψει της εμπλοκής της στην Formula E, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2015-2017, απέφερε στη γερμανική φίρμα 17 νίκες σε 33 αγώνες, εξασφαλίζοντας στην Porsche την κατάκτηση του τίτλου τρεις φορές διαδοχικά.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η 919 Hybrid που κατέρριψε το ρεκόρ γύρου στη βελγική πίστα αποτελεί μετεξέλιξη της παραπάνω νικηφόρας εκδοχής της, υιοθετεί τα διακριτικά Evo, διαθέτει ένα νέο σύστημα DRS και δεν υπόκειται στους περιορισμούς της πιστοποίησης που οφείλει να έχει αγωνιστικό πρωτότυπο για να συμμετάσχει σε πρωτάθλημα της FIA.

Έτσι, η 919 Hybrid Evo επωφελείται από έναν δίλιτρο V4 ο οποίος σε συνδυασμό με τα πλείστα συστήματα ανάκτησης ενέργειας της εξασφαλίζει ισχύ 1.200 ίππων –έναντι 900 ίππων στο τρις νικηφόρο αγωνιστικό πρωτότυπο στο Le Mans.

Για την ιστορία, η Evo εκτός από το νέο ρεκόρ γύρου στο Spa κατέγραψε μέγιστη ταχύτητα 359 χλμ./ώρα βελτιώνοντας το μέγεθος που είχε σημειώσει στην συγκεκριμένη πίστα κατά 24 χλμ./ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι σύντομα αναμένεται και συνέχεια καθώς η 919 Hybrid Evo θα εμφανιστεί επίσης στο φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood και στο Porsche Rennsport Reunion στη Laguna Seca ενώ θα έχει την τιμή να «ανοίξει» τον προσεχή 24ωρο αγώνα αντοχής στο Nurburgring τον προσεχή μήνα.

Σημειωτέον η Porsche διατηρεί το ρεκόρ γύρου στην Πράσινη Κόλαση από το 1983 όταν ο Stefan Bellof διήνυσε τα περίπου 21 χλμ. της γερμανικής πίστας σε 6:11,13 με την 956, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις.