Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καλή φυσική κατάσταση πριν την κύηση προλαμβάνει τον διαβήτη

Η καλή φυσική κατάσταση πριν την κύηση προλαμβάνει τον διαβήτη

Για μια καλή φυσική κατάσταση αρκούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα

Οι μέλλουσες μητέρες που είναι σε καλή φυσική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Καρα Γουάιτακερ, ανέλυσε στοιχεία για 1.333 γυναίκες, σε ορίζοντα 25ετίας, στο πλαίσιο της μελέτης  National Heart, Lung, and Blood Institute study called Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA).

Οι γυναίκες μετά την εγγραφή στη μελέτη είχαν υποβληθεί σε επτά διαδοχικές αξιολογήσεις υγείας, αναφέροντας αν είχαν κυοφορήσει ή είχαν γεννήσει και αν κατά την εγκυμοσύνη είχαν εκδηλώσει διαβήτη. Οι επιστήμονες επίσης τις είχαν υποβάλλει σε δοκιμασία άσκησης βάζοντας τες να περπατήσουν για δύο λεπτά σε διάδρομο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 164 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη κύησης. Βάσει αυτού, οι ερευνητές καθόρισαν ότι οι γυναίκες με υψηλή προ κύησης φυσική κατάσταση είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης, συγκριτικά με εκείνες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

«Οι γυναίκες συνήθως είναι πολύ προσεκτικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι υγιεινές συμπεριφορές θα πρέπει να προηγούνται της κύησης», σημειώνει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για μια καλή φυσική κατάσταση αρκούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Ένας περίπατος σε ζωηρό ρυθμό θεωρείται μέτριας έντασης άθληση, ενώ το τρέξιμο έντονη εκγύμναση.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024