Ο πρώτος τόμος της συγκλονιστικής αυτής μαρτυρίας, έγινε ανάρπαστος καθώς ο Πολύμερος Μοσχοβίτης, αιχμάλωτος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει την περιγραφή του σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε για μοναδικά φορά το 1932 στα «Αθηναΐκά Νέα».

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που αφορά την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τα όσα έζησαν εκεί όσοι αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους. «Ο Μοσχοβίτης, αξιωματικός του στρατού, έδωσε μια μαρτυρία που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει», τονίζει ο κ. Μαλούχος.

Το in.gr φιλοξένησε τον καθηγητή Αγγελο Συρίγο, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο αλλά και για το τεράστιο αυτό θέμα που λέγεται Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως είπε ο κ. Συρίγος υπάρχουν δύο ομάδες Ελλήνων που αιχμαλωτίστηκαν εκείνη την εποχή. Οι στρατιωτικοί σαν τον Μοσχοβίτη μετά το σπάσιμο του μετώπου. Οι αγνοούμενοι τον Δεκέμβριο του 1922 ήταν 56.500 άτομα. Οι Τούρκοι κατέγραψαν την ίδια περίοδο 34.000 αιχμαλώτους, αυτό σημαίνει ότι περίπου 22.500 έπεσαν νεκροί», τονίζει ο κ. Συρίγος.