Αισιόδοξος για αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να κρύβει ότι παραμένουν δύσκολα ζητήματα να επιλυθούν.

Ωστόσο, διαπίστωσε πρόοδο στις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά από την τριμερή συνάντηση των κ.κ. Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στη Βιέννη, ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Ταυτόχρονα υπήρχε παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, οι οποίοι προσπαθούν να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα, δύσκολα ζητήματα και να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.»

» Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα θέματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Σε ό,τι αφορά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, βάσει ενημέρωσης εκπροσώπων του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις, ενώ είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, εάν θα προβούν και σε ξεχωριστές δηλώσεις.

Με θετική διάθεση προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις

Με θερμή χειραψία Νίκος Κοτζιάς, Νικόλα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς, ξεκίνησαν το πρωί τις κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό, στη Βιέννη.

Μία εβδομάδα μετά την συνάντηση των δύο υπουργών στα Σκόπια, οι δύο ομόλογοι συναντήθηκαν στη Βιέννη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις που έχουν πλέον καταγραφεί στη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την κ. Κνάισλ να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς προσερχόμενος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε να σχολιάσει «ότι ελπίζει σε μία καλή διαπραγμάτευση».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο