Κόκκινα δάνεια – καταναλωτικά, αλλά και επιχειρηματικά – ύψους άνω των πέντε δισ. ευρώ αναμένεται να αλλάξουν χέρια το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όμ

ως, οι τράπεζες πριν προχωρήσουν στις πωλήσεις των δανείων, ενημερώνουν τους δανειολήπτες λέγοντας τους ότι στην περίπτωση που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους μπορούν να εξασφαλίσουν κούρεμα από 70 έως 95%. Κάτι που σημαίνει ότι για ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, ο δανειολήπτης με 50 ευρώ μπορεί να «καθαρίσει» μια κι έξω. Μόλις το 2 με 3% των δανειοληπτών ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών.

«Η κλείνετε τις εκκρεμότητές σε απευθείας διαπραγμάτευση μαζί μας, ή πουλάμε το δάνειό σας στο fund και τα βρίσκετε μαζί τους». Αυτό είναι το νόημα των επιστολών που στέλνουν μαζικά πλέον οι τράπεζες σε οφειλέτες. Τους προτείνουν γενναίο «κούρεμα» το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75-90% υπό την προϋπόθεση όμως ότι το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ.

Οι επιστολές αφορούν κατά κύριο λόγο σε οφειλέτες με δάνεια τα οποία δόθηκαν χωρίς καμία εξασφάλιση: κυρίως καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Οι οφειλέτες που θα παραλάβουν την επιστολή έχουν δύο επιλογές:

1. Να μπουν σε μια διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευση της «τελευταίας στιγμής» με την τράπεζα με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία θα κλείσει οριστικά η υπόθεση. Κατά κύριο λόγο η πρόταση προβλέπει ότι για μια οφειλή (π.χ 10.000 ευρώ) ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 1000-2000 ευρώ και κλείνει οριστικά την υπόθεση. Αυτή η λύση συμφέρει και την τράπεζα καθώς τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια –ειδικά αυτά που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται επί σειρά ετών- πωλούνται στα fund ακόμη και στα 3-4% της ονομαστικής τους αξίας.

2. Να μην αποδεχτούν την πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο αλλάζει χέρια και στην πραγματικότητα ο οφειλέτης θα έχει να κάνει με το fund. Προφανώς και αυτό θα κάνει μια πρόταση ρύθμισης ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την πρόταση της τράπεζας.