Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2019, αντί του 2020 που είχε προγραμματιστεί. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επιφέρει διπλή επιβάρυνση, αφού από το 2019 θα μειωθούν και οι συντάξεις.

Μπορεί λοιπόν να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά η συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πλην όμως, έρχεται πιο κοντά και η απαίτηση του Ταμείου για ταυτόχρονη εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις παραπέμποντας στο μνημόνιο είπε χθες Πέμπτη ότι «η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 θα γίνει τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Ευρωπαϊκές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αναφέρει ότι το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη του για ταυτόχρονη μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων από το 2019, καθώς δεν θεωρεί εφικτό τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα στείλει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στην Eurostat. Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο. Θα αποτελέσει το κρισιμότερο στοιχείο που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα συνεχίσει να ζητά την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι το Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 δεν πρόκειται να επιτευχθεί και γι’ αυτό θεωρεί πως η περικοπή του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ και των συντάξεων έως και κατά 18% θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα.

Αν περάσει τελικά η συνταγή του ΔΝΤ οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και δύο συντάξεις, καθώς εκτός από το μαχαίρι των αποδοχών τους κατά 18% θα υποστούν και καθήλωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ. Φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες έως και κατά 650 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας