Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής αναστρέφει τη γήρανση

Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής αναστρέφει τη γήρανση

Είναι ήδη γνωστό ότι ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να περιορίσει ή και να αναστρέψει τα φυσικά σημάδια της γήρανσης. Και τώρα αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα μπορούν να πετύχουν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα του θερμιδικού περιορισμού.

Μαίρη Μπιμπή

Είναι ήδη γνωστό ότι ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να περιορίσει ή και να αναστρέψει τα φυσικά σημάδια της γήρανσης. Και τώρα αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα μπορούν να πετύχουν το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα του θερμιδικού περιορισμού.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder απέδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση νικοτιναμίδιου ριβοζίτης (NR), το οποίο είναι μια μορφή του νουκλεοσιδίου πυριδίνης της βιταμίνης Β3, μιμείται τον θερμιδικό περιορισμό, ενεργοποιώντας τις ίδιες χημικές οδούς που βρίκονται πίσω από τα οφέλη του.

Επίσης το NR έτεινε να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή υγεία, ειδικά σε άτομα με ήπιας μορφής υπέρτασης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το καινοτόμο αυτό συστατικό έχει οφέλη για τους ανθρώπους. Επίσης είναι καλά ανεκτό και φαίνεται να ενεργοποιεί τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς με τον περιορισμό των θερμίδων», εξηγεί ο Ντουγκ Σιλς, καθηγητής και ερευνητήες στο Τμήμα Ενσωματωμένης Φυσιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης 24 αδύνατοι και υγιείς άνδρες και γυναίκες, 55-79 ετών, για έξι εβδομάδες, οι μισοί πήραν αρχικά εικονικό συμπλήρωμα και έπειτα 500 mg δύο φορές την ημέρα χλωριούχο NR και οι άλλοι μισοί πήραν πρώτα για το ίδιο διάστημα NR και έπειτα εικονικό σκεύασμα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος και υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε άλλες μετρήσεις, μετά το τέλος κάθε περιόδου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, εθελοντές που είχαν πάρει 1.000 mg ΝR την ημέρα είχαν ενισχυμένα επίπεδα ενός άλλου συστατικού του δινουκλεοτίδιου αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD+) κατά 60%.

Το NAD+ είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση των σιρτουίνων, ένζυμα που κατά κύριο λόγο θεωρούνται ωφέλιμες επιδράσεις του θερμιδικού περιορισμού. Εμπλέκονται σε διάφορες μεταβολικές δράσεις στο σώμα και τείνουν να φθίνουν με την ηλικία.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ως μηχανισμός εξελικτικής επιβίωσης, το σώμα διατηρεί το NAD+ όταν υποβάλλεται σε θερμιδικό περιορισμό. Αλλά μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να εξερευνούν την ιδέα με συμπληρώματα που είναι πρόδρομοι του NAD+, όπως το NR μπορεί να προαχθεί η υγιής γήρανση.

Οι αμερικανοί ειδικοί παρατήρησαν ακόμα ότι σε 13 συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση σταδίου 1 (120-139/80-89 mmHg), η συστολική ήταν 10 μονάδες χαμηλότερη μετά το συμπλήρωμα. Μια μείωση που μπορεί να μεταφραστεί σε 25% μείωση του κινδύνου καρδιακού εμφράγματος.

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες κλινικές μελέτες για την επίπτωση των συμπληρωμάτων NR στην αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή υγεία. Επίσης, σκοπεύουν να μελετήσουν την επίπτωση του σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένση.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024