Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδόν 50.000 γυναίκες και παιδιά στήριξαν ιατρικώς οι Γιατροί του Κόσμου

Σχεδόν 50.000 γυναίκες και παιδιά στήριξαν ιατρικώς οι Γιατροί του Κόσμου

Ιατρικές υπηρεσίες σε 38.342 γυναίκες, 3.390 εγκύους και 6.685 βρέφη προσέφερε σε δύο χρόνια το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Ιατρικές υπηρεσίες σε 38.342 γυναίκες, 3.390 εγκύους και 6.685 βρέφη προσέφερε σε δύο χρόνια το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» το Μάιο του 2016. Στόχος του προγράμματος ήταν να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες). Παράλληλα, παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό πάνω σε θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες.

Ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των ΓτΚ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» είπε ότι «η παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου παγκοσμίως. Η εφαρμογή του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, καθώς πέτυχε να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε περισσότερες από 40.000 μετακινούμενες γυναίκες και βρέφη προστατεύοντας την υγεία των εγκύων αλλά και των μητέρων σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία MSD που εμπιστεύτηκε τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος για την υλοποίησή του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να υλοποιήσουμε δράσεις υγείας αλλά και ανάδειξης κοινωνικών ζητημάτων σε ευρεία κλίμακα. Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» είχε σημαντικά για την Ελλάδα αποτελέσματα και λειτούργησε ως μοντέλο σύμπραξης μεταξύ μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 38.842 γυναίκες
  • Παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε 3.390 εγκύους
  • Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε 6.685 βρέφη και παιδιά
  • Κατανομή 7.224 παιδικών σετ, παιδικού ενδύματος και ειδών προσωπικής υγιεινής
  • Εφαρμογή 405 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας σε στρατόπεδα προσφύγων
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας στα ακόλουθα θεματικά πεδία: α) Τεστ ΠΑΠ, β) Οικογενειακός προγραμματισμός, γ) Αντισύλληψη, δ) ΣΜΝ, ε) Θηλασμός και στ) μητρική φροντίδα
  • Εκπαίδευση 1.622 επαγγελματιών υγείας και ωφελούμενων γυναικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπονήθηκε μελέτη τη χρονική περίοδο Μάιος 2016 – Ιανουάριος 2018 σε 38.000 γυναίκες υπηκόους τρίτων χωρών, από την οποία εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν στην πρόσβαση εγκύων, μητέρων και βρεφών σε υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Τα κυριότερα από αυτά ήταν: Έλλειψη γνώσης σχετικά με την πρόσβαση στο ΕΣΥ & ανεπαρκής ροή πληροφοριών, Γεωγραφικός αποκλεισμός, Γλωσσικά εμπόδια και διερμηνεία, Φόβος διάκρισης, Πολιτιστικά εμπόδια.

health.in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024