Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η GSK εξαγοράζει το μερίδιο της Novartis σε κοινοπραξία καταναλωτικών προϊόντων

Η GSK εξαγοράζει το μερίδιο της Novartis σε κοινοπραξία καταναλωτικών προϊόντων

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τη Novartis για την εξαγορά του μεριδίου 36,5% της τελευταίας στην κοινοπραξία που διατηρούν στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, έναντι του ποσού των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μαίρη Μπιμπή

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με τη Novartis για την εξαγορά του μεριδίου 36,5% της τελευταίας στην κοινοπραξία που διατηρούν στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, έναντι του ποσού των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Έμμα Γουαλμσλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος της GSK δήλωσε ότι «η προτεινόμενη συναλλαγή απευθύνεται σε μία από τις βασικές μας προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου και θα επιτρέψει στους μετόχους της GSK να αποκομίσουν την πλήρη αξία μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο. Για τον Όμιλο, η αγοραπωλησία αναμένεται να ωφελήσει τα προσαρμοσμένα κέρδη και τις ταμειακές ροές, βοηθώντας μας να επιταχύνουμε τις προσπάθειες βελτίωσης της απόδοσης. Το σημαντικότερο είναι ότι αφαιρεί την αβεβαιότητα και μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε τη χρήση του κεφαλαίου μας για άλλες προτεραιότητες, ιδιαίτερα για την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων».

Η κοινοπραξία των δύο φαρμακευτικών κολοσσών στον κλάδο των ευρείας κατανάλωσης προϊόντων, δημιουργήθηκε το 2014, κατόπιν σχετικής έγκρισης των μετόχων των δύο εταιρειών.

Το 2017 ο κλάδος των καταναλωτικών της GSK κατέγραψε πωλήσεις 7,8 δισεκατομμυρίων στερλινών και από το 2015 έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 4%, με συνολική βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων κέρδους από 11,3% το 2015 σε 17,7% το 2017.

Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Novartis έχει το δικαίωμα, ασκώντας το δικαίωμά της από τις 2 Μαρτίου 2018 έως τις 2 Μαρτίου 2035, να απαιτήσει από την GSK να αγοράσει το μερίδιο της (ή συγκεκριμένες δόσεις) στην κοινοπραξία. Αυτή η επιλογή πώλησης, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πιθανό χρονοδιάγραμμα, δημιουργεί εγγενή αβεβαιότητα για τον κεφαλαιακό προγραμματισμό του Ομίλου.

Η νέα συμφωνία εξαγοράς της συμμετοχής της Novartis αίρει αυτή την αβεβαιότητα και βελτιώνει την ικανότητα του Ομίλου να σχεδιάζει την κατανομή κεφαλαίου στις άλλες προτεραιότητές του.

Η νέα συμφωνία GSK – Novartis υπόκειται στην τελική έγκριση των μέτοχων της πρώτης, αλλά το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να προτείνει την ομόφωνη έγκριση της αγοραπωλησίας.

Η GSK δρομολογεί τη στρατηγική ανασκόπηση της Horlicks και των άλλων καταναλωτικών προϊόντων διατροφής, προκειμένου να στηρίξει τη χρηματοδότηση της συναλλαγής και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κατηγορίες των OTC και στοματικής υγείας. Οι συνδυασμένες πωλήσεις αυτών των προϊόντων ανήλθαν σε περίπου 550 εκατομμύρια στερλίνες το 2017.

Η GSK αναμένει ότι το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδικασία αναθεώρησης δεν θα οδηγήσει σε κάποια νέα αγοραπωλησία.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024