Το Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής (Canadian Centre for Architecture, CCA) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Lab Cult: Μία μη συμβατική ιστορία των αμοιβαίων ανταλλαγών μεταξύ επιστήμης και αρχιτεκτονικής». Την έκθεση που φιλοξενείται στην οκτάγωνη αίθουσα του CCA επιμελήθηκε ο Ευάγγελος Κοτσιώρης, ανερχόμενος επιμελητής (Emerging Curator) του CCA για το 2016–17.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ευάγγελος Κοτσιώρης απέσπασε τον τίτλο του Ανερχόμενου Επιμελητή του CCA για το έτος 2016–17, καθώς η πρόταση του επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα αυτής της βράβευσης, του δόθηκε η δυνατότητα να υλοποίησης της έκθεσης «Lab Cult: Μία μη συμβατική ιστορία των αμοιβαίων ανταλλαγών μεταξύ επιστήμης και αρχιτεκτονικής».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η έκθεση διερευνά την ευρεία διάδοση του εργαστηρίου ως μια έννοια συνώνυμη με τον πειραματισμό τόσο στην επιστήμη όσο και στην αρχιτεκτονική. Οριζόμενος ως ο χώρος για την διεξαγωγή μεθοδικής έρευνας, το εργαστήριο έχει αποτελέσει μία ιδιαίτερα παραγωγική ιδέα και εργαλείο και για τους δύο αυτούς τομείς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εμμονή με την επίκληση της έννοιας του εργαστηρίου έχει εξελιχθεί σε μία μορφή άκριτης «λατρείας». Υπό αυτό την λογική, όπως επισημαίνεται, η έκθεση καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η υποτιθέμενη αξιοπιστία του εργαστηρίου έχει επιστρατευτεί επανειλημμένα με σκοπό την κανονικοποίηση των κοινωνικών συμπεριφορών, την πειθάρχηση των σωμάτων, τον καθορισμό των συνθηκών του περιβάλλοντος, την τυποποίηση των τρόπων με τους οποίους ζούμε.

Αναλυτικότερα, γίνεται γνωστό πως ο Ευάγγελος Κοτσιώρης πραγματοποίησε την έρευνά του κατά τη διάρκεια μίας τρίμηνης παραμονής του στο CCA. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε την επιμελητηριακή προσέγγισή της έκθεσης αντιπαραθέτοντας αρχειακό υλικό από τη συλλογή του CCA με μακέτες, επιστημονικά όργανα, φωτογραφίες και φιλμ τα οποία προέρχονται από περισσότερα από δώδεκα διεθνή επιστημονικά αρχεία, μουσεία, συλλογές και ιδρύματα. Η πλειονότητα αυτών των ιστορικά αλληλένδετων αντικειμένων εκτίθενται στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά στο CCA. Το πρόγραμμα Ανερχόμενου Επιμελητή (Emerging Curator), όπως σημειώνεται, προσφέρει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να προτείνουν και να αναπτύξουν μία εκθεσιακή πρόταση στο CCA, η οποία αφορά σύγχρονες συζητήσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, σχεδιασμού τοπίου, καθώς και ευρύτερα πολιτισμικά και κοινωνικά και ζητήματα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 22 Μαρτίου, με μια ανοιχτή διάλεξη από τον Ευάγγελο Κοτσιώρη κατά την οποία παρουσίασε λεπτομερώς την ερευνητική προσέγγιση της έκθεσης.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου στο Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής (διεθνές ερευνητικό κέντρο και μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1979 από την Καναδή αρχιτέκτονα και φιλάνθρωπο Phyllis Lambert) και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας