Μαίρη Μπιμπή

Τα παχύσαρκα άτομα ζουν λιγότερο και ακόμα κι εκείνοι που έχουν μερικά επιπλέον κιλά τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια ζωής με καρδιακό νόσημα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, μελέτησε στοιχεία για πάνω από 190.000 ενήλικες από 10 διαφορετικές κλινικές μελέτες που είχαν γίνει στις ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια. Οι έρευνες εστίαζαν στο βάρος και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος.

Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο όταν εντάχθηκε στο κλινικό δείγμα, αλλά τουλάχιστον το 70% των ανδρών και περίπου το 60% των γυναικών άνω των 40 ετών, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Για τους μεσήλικες άνδρες (40-59%) οι πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου από καρδιαγγειακό αίτιο ήταν 21% υψηλότερος στα υπέρβαρα άτομα, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι μεσήλικες υπέρβατες γυναίκες είχαν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση.

Όταν οι μεσήλικες ήταν παχύσαρκοι, οι άνδρες είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιαγγρειακού θανάτου και οι γυναίκες είχα 85% περισσότερες πιθανότητες.

Οι άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής πάθησης ή θανάτου απ’ αυτήν, συγκριτικά με εκείνους με φυσιολογικό σωματικό βάρος και οι γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο.

Επίσης, από τη μελέτη προέκυψε ότι παχυσαρκία και περιττά κιλά συντελούσαν σε συντομότερο χρόνο ζωής. Οι υπέρβαροι άνδρες είχαν μεν όμοιο προσδόκιμο ζωής με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος, αλλά οι παχύσαρκοι ζούσαν 1,9 λιγότερα χρόνια και οι εκείνοι με νοσογόνο παχυσαρκία πεθαιναν έξι χρόνια νωρίτερα.

Οι μεσήλικες γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος ζούσαν 1,4 χρόνια περισσότερα από τις υπέβαρες, 3,4 περισσότερα από τις παχύσαρκες και έξι χρόνια πάρα πάνω από αυτές με νοσογόνο παχυσαρκία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με συντομότερη ζωή και με περισσότερη νοσηρότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παχυσαρκία ή το περιττό λίπος στο σώμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού νοσήματος καθώς σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας τον Δρ Σαντίγια Καν.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο