Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφίγγα για τα stress tests των τραπεζών ο Ντράγκι

Σφίγγα για τα stress tests των τραπεζών ο Ντράγκι

Πιέσεις στους έλληνες τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια, αγωνία για τους νέους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας και τους όρους εισόδου στην τραπεζική ένωση

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά φειδωλός, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις, στις εκτιμήσεις που διατυπώνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οσες φορές κι αν προσπάθησαν κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων να εκμαιεύσουν μια πρόβλεψη για το πώς… πάνε τα εν εξελίξει stress tests, ο διοικητής της ΕΚΤ ήταν σφίγγα. «Θα ξέρετε σε έναν μήνα» είναι η απάντηση που μονότονα δίνει, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία την ανεξαρτησία του SSM, που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ασκήσεων προσομοίωσης.

Σύμφωνα με το Βήμα ανώτατη κοινοτική πηγή, που γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονται είναι πάντως κατηγορηματική: «Δεν θα προκύψει κάτι κρίσιμο που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο ελληνικό banking. Το πολύ-πολύ κάποιες τράπεζες με χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο κακό σενάριο της δοκιμασίας να υποχρεωθούν να καταρτίσουν ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο θα κληθούν να εκτελέσουν σε εύλογο βάθος χρόνου, που δεν θα πλήξει τουλάχιστον στην παρούσα φάση τους μετόχους τους».
Μοχλός πίεσης

Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει πως το θέμα δεν είναι τα stress tests. Οπως εξηγεί, «ο βασικός στόχος πρέπει να είναι ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να γίνει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης μια αξιόπιστη εκτίμηση της περιμέτρου των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα. Αυτών που δημιουργήθηκαν λόγω πραγματικής αδυναμίας των οφειλετών. Ετσι μόνο θα αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την οριστική εξάλειψή του».
Μονόδρομος

Οπως επισημαίνει σχετικά αξιόπιστη πηγή, η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, κάποια στιγμή μέσα στην ερχόμενη πενταετία, καθιστά μονόδρομο για τους ελληνικούς ομίλους την εξυγίανση των ισολογισμών τους. «Για να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας καταθέσεων, δηλαδή ο γερμανός καταθέτης να εγγυηθεί και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει οι τελευταίες να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επίπεδα τουλάχιστον του 10%. Εκεί εκτιμώ ότι θα κλειδώσει το όριο εισόδου μιας τράπεζας στη νέα ένωση, με βάση τις ανεπίσημες συζητήσεις που διεξάγονται στην παρούσα φάση» υποστηρίζει σχετικά.

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024