Μαίρη Μπιμπή

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη με αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature.

Η πρωτεΐνη LHPP εμποδίζει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ και μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη για την έγκαιρη διάγνωση και πρόγνωση της νόσου.

Ο καθηγητής Μάικλ Χαλ από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ηγούμενος διεθνούς επιστημονικής ομάδας, έλαβε ως έναυσμα για τη μελέτη τη διαρκή αύξηση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε συχνότητα.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως διαγιγνώσκεται σε πολύ τελικό στάδιο, όταν το ήπαρ έχει πια σχεδόν καταστραφεί και άρα η πρόγνωση για τον ασθενή είναι κακή.

Η πρωτεΐνη LHPP μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να προσφέρουν στους ασθενείς καλύτερες θεραπευτικές προοπτικές.

Οι ηπατικοί όγκοι απαρτίζονται από μεταλλαγμένα κύτταρα που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Οι αντιακαρκινικές πρωτεΐνες, που ονομάζονται και ογκο-καταστολείς, προλαμβάνουν αυτή την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Μάλιστα, στους καρκινικούς όγκους οι καταστολείς των καρκινικών κυττάρων είναι ελαττωματικοί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν όμως την μέχρι πρότινος άγνωστη πρωτεΐνη LHPP και κατάφεραν στο πλαίσιο της μελέτης να αποδείξουν ότι, η απώλειας της προάγει την ανάπτυξη του όγκου και μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενή.

Οι επιστήμονες μελέτησαν σε ζωικό μοντέλο το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ενεργοποιώντας τη σηματοδότηση της πρωτεΐνης mTOR στοχευμένα στο ήπαρ. Εν συνεχεία ανέλυσαν συνολικά πάνω από 4.000 πρωτεΐνες, συγκρίνοντας τες σε υγιή και καρκινικό ιστό. Ξεχώρισε η φωσφατάση ιστιδίνης LHPP.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η LHPP είναι παρούσα στον υγιή ιστό και εντελώς απούσα στον καρκινικό», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Σραβανθ Χιντουπουρ.

Και προσθέτει ότι «ομοίως με το ζωικό μοντέλο, παρατηρήσαμε σημαντική μείωση των επιπέδων της LHPP και σε όγκους ασθενών με ηπατικό καρκίνο».

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης εξαρτώνται από τα επίπεδα της LHPP. Με πλήρη απώλεια του ογκο-καταστολέα, οι ασθενείς πεθαίνουν εως και δύο χρόνια νωρίτερα.

Συνεπώς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η LHPP μπορεί να είναι ένας χρήσιμος βιοδείκτης για την ταξινόμηση των καρκινικών όγκων.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας