«Σκοτσέζικο ντους» από Κομισιόν και ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς τα αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνει από τους δανειστές προκαλούν ανησυχία.
Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς τα αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνει από τους δανειστές προκαλούν ανησυχία.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες έλεγαν από τη μια ότι η προληπτική γραμμή στήριξης θα ήταν αρνητικό μήνυμα και δεν την προκρίνουν περισσότερο από μια «αυξημένη επιτήρηση» μετά από τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι.
Όμως, άλλες πηγές τόνιζαν με νόημα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στη μείωση του αφορολόγητου για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. Ένα σενάριο καταστροφικό καθώς θα αποτελούσε διπλό χτύπημα για τα εισοδήματα αφού θα έρθει και η μείωσης έως 18% των συντάξεων.
Το ΔΝΤ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και ως προς τη μη εφαρμογή αντίμετρων κοινωνικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τις Βρυξέλλες πάντως έλεγαν ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα σύγκρουση Κομισιόν με Ταμείο κι ότι το δεύτερο δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στο ελληνικό ζήτημα.
Το θετικό είναι ότι άλλες κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι το κλειδί σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής οικονομίας είναι τα αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM που υπολογίζονται σε 27 δις και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρειάζεται η χώρα ώστε να μην πάει σε νέο πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή πάντως στην Κομισιόν έλεγαν ότι πολύ δύσκολα δεν θα υπάρξει αναθεώρηση των αριθμών για την ελληνική οικονομία το 2017, αναθεώρηση προφανώς προς το χειρότερο.
Το «σκοτσέζικο ντους» θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την μετά μνημόνιο εποχή.
in.gr
- Δήμος Αθηναίων: Ξεκίνησε η πρακτική εκπαίδευση των Δημοτικών Αστυνομικών
- Συντάξεις χηρείας: Οι τέσσερις ανεπάρκειες στην προωθούμενη ρύθμιση
- Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε Γοργοπόταμο και Ξηριά του Δήμου Λαμιέων
- Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στη Βάγια Νέστορα – Δείτε εικόνες και βίντεο
- Αυτό είναι το deal του Ολυμπιακού με τον Μοντέρο
- Βραβεία Emmy: Ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες για το 2026
- ΚΕΔΕ για αποκέντρωση, θεσμική αυτοτέλεια και ενίσχυση των Δήμων
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442