Τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και συντονιστής της σύνταξης του Αναπτυξιακού Σχεδίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Τους τρεις βασικούς πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και συντονιστής της σύνταξης του Αναπτυξιακού Σχεδίου, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής.

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι οι βασικές σταθερές του οδικού χάρτη με τον οποίο θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα -ο πρώτος πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδίου- είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η οικονομική αυτονομία της χώρας.

Ο δεύτερος ισχυρός κοινωνικός πυλώνας περιλαμβάνει πολιτικές που -όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτσης- θα επουλώσουν τα τραύματα που δημιούργησε στην κοινωνία η κρίση και η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της. Πρόκειται για σειρά δεσμεύσεων για την ενίσχυση της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναβάθμιση και τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την ουσιαστικότερη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενεργότερη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο τρίτος βασικός πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδίου είναι «η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να μπορεί η ελληνική οικονομία να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, να διασφαλίζει δίκαιες αμοιβές, ανάλογες των υψηλών προσόντων των εργαζομένων και να υποστηρίζει σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες».

Ενεργή συμμοτοχή της κοινωνίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Αναφερόμενος στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει: «Για πρώτη φορά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία -το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα καινοτόμα ταμεία που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς- συντονίζονται στην υποστήριξη κλάδων στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, στην τεχνολογική αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, στη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες. Γι΄αυτό, όπως εξηγεί, η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει πλατιά τον σχετικό διάλογο μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα.

Προσθέτει ότι «η συζήτηση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ώστε ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις να εξειδικευτούν ανάλογα με τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών και το παραγωγικό προφίλ της κάθε περιοχής».

Τονίζει ότι ο διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ελλάδα συμπίπτει με δύο πολύ κρίσιμες συζητήσεις στην Ευρώπη για την κοινή βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και για το μέλλον της πολιτικής συνοχής.

«Στη δική μας λογική οι δύο συζητήσεις είναι αλληλένδετες. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η ενεργότερη προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των χωρών που τη συναπαρτίζουν, είναι όρος επιβίωσης για την ΕΕ. Η έξοδος από τα μνημόνια μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε πιο δυναμικά στον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι «οι προκλήσεις που καλείται να απαντήσει η Αναπτυξιακή Στρατηγική είναι πολλές και μεγάλες. Ένα τέτοιο σχέδιο άλλωστε διαμορφώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας».

«Πολύτιμος αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια είναι η κουλτούρα συνεργασίας και δημοκρατικής διαβούλευσης που έχουμε κατακτήσει ως Αριστερά. Και αυτό γιατί χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας καμία στρατηγική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική» καταλήγει.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr