Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

«Νόμος του Μέρφι» στο Μαξίμου

«Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά»... Είναι ο γνωστός σε όλους «νόμος του Μέρφι» ο οποίος εφαρμόζεται πλήρως τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

«Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά»… Είναι ο γνωστός σε όλους
«νόμος του Μέρφι» ο οποίος εφαρμόζεται πλήρως τους τελευταίους μήνες
στην κυβέρνηση.

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις αρχές αυτής της χρονιάς ότι μια σειρά από πολύ κρίσιμα θέματα θα άνοιγαν όλα μαζί και θα προκαλούσαν ταραχή αν όχι πανικό στην κυβέρνηση.

«Στο Μαξίμου έχουν χάσει τη μπάλα», λένε έμπειροι οικονομικοί αναλυτές που συνδέουν την υπόθεση Σαββίδη με όσα μέτωπα έχει ανοικτά ο κ. Τσίπρας και αδυνατεί να κλείσει.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια είχε πει: «Ξέρω, και ο καθένας μας πρέπει να ξέρει, ότι το σκοτάδι το αφήσαμε πίσω. Το καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα το 2010, το 2018 επιτέλους τελειώνει».

Ανοικτά μέτωπα

Κι αν ακόμη μπορεί να αισιοδοξεί για το τέλος της λιτότητας, σίγουρα δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το πώς θα… μαζευτεί ο τραχανάς που απλώθηκε τον τελευταίο καιρό, σε εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Στο μέτωπο της οικονομίας και της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια πόνταρε για να γυρίσει το Μαξίμου επικοινωνιακά το παιχνίδι, όμως, ούτε εκεί η κατάσταση είναι καλή. Τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου αισιόδοξα και οι απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων και εφαρμογή του χαμηλού αφορολόγητου από την επόμενη κιόλας χρονιά ήδη έχουν προκαλέσει τρόμο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το Ταμείο προετοιμάζει το έδαφος για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, καθώς η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάει σε μια προεκλογική περίοδο με μέτρα – φωτιά για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ελληνοτουρκικά

Ισως τα οικονομικά να είναι και το πιο… εύκολο θέμα για την κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προκλήσεις των γειτόνων, οι ανοικτές απειλές σε Αιγαίο και Κύπρο, έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα. Ένα κλίμα που έχει εκτροχιαστεί με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στη φυλακή αναδεικνύοντας το φιάσκο των πρώτων ημερών όταν όλοι έλεγαν στην κυβέρνηση πως είναι «τυπικό θέμα».

Κι όσο περνούν οι ημέρες η κατάσταση χειροτερεύει αφού εντός της κυβέρνησης επικρατεί κανονικό εμφύλιος Συριζαίων βουλευτών με συναδέλφων τους στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ακόμη και η ηχηρή διαφοροποίηση του Φ. Κουβέλη στις αναφορές του Π. Καμμένου περί «ομήρων» στρατιωτικών είναι δείγμα της εκρηκτικής συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πόσο μάλλον όταν η βουλευτής Αννέτα Καββαδία χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Καμμένο, «θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά δείχνουν και το ναυάγιο στη στρατηγική της φιλικής προσέγγισης που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Ούτε καν η προσπάθεια «διεθνοποίησης» της προκλητικής στάσης της γειτονικής χώρας δεν βγήκε στην κυβέρνηση με ΝΑΤΟ και Κομισιόν να παίζουν το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».

Σκοπιανό

Αλλά και η προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού δείχνει να «κολλάει», είτε επειδή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό δεν μπορούν να ξεπεραστούν είτε γιατί στα Σκόπια κυριαρχούν αντίρροπες κι εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση δέχεται χτυπήματα εξ αριστερών, με τις Τετάρτες της οργής να μην μπορούν να σταματήσουν ούτε με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μεθοδευμένα οι άλλοτε σύντροφοι του πρωθυπουργού (Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης κ.λπ.) ρίχνουν γροθιές στη βιτρίνα της προοδευτικής και φιλολαϊκής κυβέρνησης. Εικόνες σαν τις χθεσινές με τους τραυματισμένους από τα ΜΑΤ διαδηλωτές είναι σίγουρο ότι κάνουν κακό στην κυβέρνηση.

Σαββίδης

Tο κερασάκι στην τούρτα των αποτυχιών ήταν η υπόθεση Σαββίδη. Ένα πιστόλι στη θήκη ήταν αρκετό για να «σκοτώσει» τη σχέση του Μαξίμου με τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία αλλά και να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να πάθει η κυβέρνηση. Μια υπόθεση που έχει… πολύ ψωμί ακόμη, όπως λένε όσοι γνωρίζουν.

Αποτέλεσμα; Τίποτε δεν πάει… δεξιά για την αριστερή κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα από γκολ και αυτογκόλ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

in.gr

Only in

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Καθώς η προσιτή διαβίωση γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει τον πρώτο επίτροπο της ΕΕ με άμεση ευθύνη για τη στέγαση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024