
Η καλή φυσική κατάσταση αποτρέπει την εκδήλωσης άνοιας
Η επίτευξη καλής φυσικής κατάστασης μπορεί μεν να είναι κοπιαστική αλλά σίγουρα ανταμοίβη τους αθλούμενους, με καλύτερη μνήμη στην τρίτη ηλικία. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Η επίτευξη καλής φυσικής κατάστασης μπορεί μεν να είναι κοπιαστική αλλά σίγουρα ανταμοίβη τους αθλούμενους, με καλύτερη μνήμη στην τρίτη ηλικία. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, μελέτησε ομάδα σχεδόν 200 γυναικών, 38-60 ετών, το 1960 όταν ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών.
Η φυσική τους κατάσταση αξιολογήθηκε μέσω δοκιμασίας σε στατικό ποδήλατο. Σαράντα γυναίκες είχαν υψηλή φυσική κατάσταση, 92 ενδιάμεση και 59 χαμηλή.
Τα επόμενα 44 χρόνια, οι ερευνητές έλεγχαν τις γυναίκες ως προς τη λειτουργικότητα της μνήμης και της σκέψης, ως ένδειξη άνοιας.
Μόνο το 5% των γυναικών που είχαν υψηλή φυσική κατάσταση κατά τη μέση ηλικία εκδήλωσε άνοια. Το 25% των γυναικών της ενδιάμεσης φυσικής κατάστασης εκδήλωσε άνοια και το 32% της ομάδας χαμηλής φυσικής κατάστασης επίσης. Το 45% αυτών που δεν τελείωσαν την δοκιμασία του στατικού ποδηλάτου επίσης είχαν τελικά με την πάροδο των ετων άνοια.
«Όσο κρατάμε τον εαυτό μας σε καλή φυσική κατάσταση, με γυμναστική και υγιεινή διατροφή, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία. Επίσης, αισθανόμαστε καλύτερα και μειώνουμε τον κίνδυνο και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά», εξηγεί ο Δρ Ινγκμαν Σκοογκ, συγγραφέας της μελέτης.
Αναφερόμενος στο ίδιο της άσκησης που κρατά τον εγκέφαλο υγιή εξηγεί ότι, η υψηλής έντασης γυμναστική έχει άμεσο όφελος στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.
Σημειώνει ωστόσο ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε να αποδείξει σχέση αιτίου-αποτελέσματος και απλώς αποτύπωση έναν συσχετισμό.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442