Το Ρότερνταμ έναντι του Λονδίνου επέλεξε ως έδρα της η αγγλοολλανδική Unilever, κίνηση που αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση της Τ.Μέι σχεδόν ένα χρόνο πριν το Brexit.

Πάντως η εταιρεία σπεύδει να δηλώσει ότι η επιλογή της να τερματίσει 88 χρόνια λειτουργίας με το σύστημα των δύο κεντρικών γραφείων δεν συνδέεται με το Brexit ή με τάση προστατευτισμού, αλλά θα απλοποιήσει τη δομή της.

Να επιδείξει ψυχραιμία προσπαθεί η βρετανική κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών να υποβαθμίζει τις επιπτώσεις.

Εγκαταλείπει ως έδρα το Λονδίνο

Το Ρότερνταμ έναντι του Λονδίνου επέλεξε ως έδρα της η αγγλοολλανδική εταιρία καταναλωτικών προϊόντων Unilever, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να αποτελέσει ενιαία νομική οντότητα στην Ολλανδία, σε ένα πλήγμα στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχεδόν ένα χρόνο πριν το Brexit.

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία της Βρετανίας, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται τα σαπούνια Dove και τα παγωτά Ben & Jerry’s, είχε μέχρι σήμερα δύο κεντρικά γραφεία, στο Λονδίνο και στο Ρότερνταμ.

Το 2017, άρχισε να επαναξιολογεί τη δομή με τη διπλή έδρα αφού απέρριψε την προσφορά εξαγοράς ύψους 143 δισ. δολαρίων από την Kraft Heinz, πυροδοτώντας μάχη μεταξύ της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

«Η επιλογή δεν συνδέεται με το Brexit»

Η Unilever ανακοίνωσε ότι η επιλογή της να τερματίσει 88 χρόνια λειτουργίας με αυτό το σύστημα των δύο κεντρικών γραφείων δεν συνδέεται με το Brexit ή με τάση προστατευτισμού, αλλά θα απλοποιήσει τη δομή της, θα βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση και θα την βοηθήσει να εξασφαλίσει συμφωνίες εξαγοράς.

Η Unilever, που γεννήθηκε το 1930 από τη συγχώνευση της ολλανδικής εταιρίας μαργαρίνης Margarine Unie και της βρετανικής σαπωνοποιίας Lever Brothers, ανακοίνωσε ότι οι 7.300 εργαζόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι 3.100 εργαζόμενοι στην Ολλανδία δεν θα επηρεαστούν και η εταιρία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

«Δεν αφορά το Brexit», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πολ Πόλμαν. «Η Unilever βρίσκεται σε 190 χώρες στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Unilever θα δημιουργήσει τρεις τομείς, με τις μονάδες προϊόντων ομορφιάς και οικιακών προϊόντων να έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στο Λονδίνο. Τα κεντρικά γραφεία της μονάδας τροφίμων και αναψυκτικών θα βρίσκονται στην έδρα της εταιρίας στο Ρότερνταμ.

Η Unilever είχε πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών πριν λάβει την απόφασή της και η κίνηση θα θεωρηθεί πλήγμα στην πρωθυπουργό Μέι που βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.

Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούσαν εικασίες ότι η εταιρία θα επιλέξει την Ολλανδία καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, βετεράνος της Unilever και ο ίδιος, πρότεινε μια αλλαγή στους φόρους που θεωρήθηκε ότι ευνοεί αγγλοολλανδικές πολυεθνικές εταιρίες.

Ψύχραιμη η αντίδραση της Βρετανίας

Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, δήλωσε ότι χαιρετίζει την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Unilever στη Βρετανία και στην προστασία των θέσεων εργασίας.

«Η απόφασή της να μεταφέρει έναν μικρό αριθμό θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Ολλανδία είναι μέρος της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης της εταιρίας και δεν συνδέεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ υποβάθμισε την απόφαση της Unilever να επιλέξει το Ρότερνταμ έναντι του Λονδίνου ως έδρα της, λέγοντας ότι η εταιρία θα συνεχίσει να καταβάλλει περίπου τον ίδιο φόρο στη Βρετανία.

«Μόνο η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται, πρόκειται για ένα σχετικό μικρό αριθμό θέσεων εργασίας. Δεν θα επηρεάσει το ποσό του φόρου που πληρώνει η Unilever στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.

«Και το σημαντικό είναι ότι τα δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα εντός της Unilever –τα οικιακά προϊόντα και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας– θα είναι συγκεντρωμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο