Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 36 μέχρι πρότινος άγνωστα γονίδια που εμπλέκονται στην καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου npj Systems Biology and Applications.

Η καρδιακή νόσος είναι κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες, με την γενετική πολυπλοκότητα που την χαρακτηρίζει να καθιστά δύσκολη την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, προσφάτως επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Northeastern, με επικεφαλής τον Δε Αλεν Καρμα, ανακάλυψε 36 νέα γονίδια που παίζουν ρόλο στην καρδιακή ανεπάρκεια. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ένα εξ αυτών παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρδιακή υπερτροφία που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Στόχος των επιστημόνων είναι με βάση τα νέα αυτά δεδομένα να αναπτύξουν εξατομικευμένες φαρμακευτικές αγωγές για την αναστροφή της καρδιακής νόσου. Λέμε πάντως ότι αυτό ακόμα απέχει από την πραγματικότητα αλλά ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρίες για την περαιτέρω αξιοποίηση των νεοανακαλυφθέντων γονιδίων.

Επίσης, τα νέα γονίδια δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τη βάση για την πρόγνωση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία, ίσως μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές του Northwester ξέφυγαν από την πεπατημένη οδό για την ανακάλυψη γονιδίων σχετικών με την καρδιακή νόσο. Συνήθως οι επιστήμονες αναλύουν την γονιδιακή έκφραση σε δείγμα καρδιακών μυών που έχουν αποβιώσει αναπάντεχα χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα υγείας. Εν συνεχεία κάνουν σύγκριση με την γονιδιακή έκφραση νοσούντων καρδιών από ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Αντ’ αυτού ο Δρ Καρμα και οι συνεργάτες του εστίασαν στη μελέτη γενετικά τροποποιημένου ποντικιού (Hybrid Mouse Diversity Panel) και συγκεκριμένα 100 γενετικά τροποποιημένων διαφορετικών στελεχών για την ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Κάνοντας συγκριτική ανάλυση ανά ζεύγη έκαναν σύγκριση της γονιδιακής έκφρασης μεταξύ των μελών του ζεύγους που είχαν το ίδιο γονιδίωμα, δηλαδή ουσιαστικά ήταν δίδυμα και έτσι εντόπισαν τα γονίδια που άλλαγαν έκφραση.

Πολλά από τα 36 γονίδια που εμπλέκονται στην καρδιακή νόσηση είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται και με την καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα εξ αυτών είναι γνωστός παράγοντας μεταγραφής, δηλαδή ελέγχει την έκφραση πολλών άλλων γονιδίων. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στον ρόλο του γονιδίου με μοριακές τεχνικές που το σίγασαν και παρατήρησαν τις αλλαγές που προέκυψαν. Ο παράγοντας μεταγραφής σχετιζόταν απευθείας με ένα ολόκληρο δίκτυο πρωτεϊνών, οι οποίες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην καρδιακή υπερτροφία.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να κάνουν δοκιμές σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, που έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα με το ατόμο από το οποίο προέρχονται και να εξωθηθούν να έχουν όμοια γονιδιακή έκφραση με τα καρδιακά κύτταρα.


Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο