Στην σταδιακή αντικατάσταση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου με δωδεκάμηνα έντοκα γραμμάτια σκοπεύει να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ).

Πρόκειται για κίνηση η οποία αποσκοπεί στην βελτίωση της καμπύλης των κρατικών τίτλων, σε περίοδο που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν πλέον πτωτική τροχιά.

Σημειώνεται ότι η επανέκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αποτελεί την πρώτη μετά από οκτώ χρόνια. Η τελευταία είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο του 2010.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκδοση του 12μηνου έντοκου γραμματίου θα γίνει με στόχο την άντληση ποσού πέριξ του 1 δισ. ευρώ, ήτοι λιγότερα από το ποσό των τρίμηνων εντόκων που λήγουν τώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση για την έκδοση του 12μηνου έντοκου γραμματίου έχει ληφθεί εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο ΟΔΔΗΧ ανέμενε την ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 1,5%.

Παράγοντες της αγοράς, όπως αναφέρει το capital.gr, επισημαίνουν πως η εν λόγω κίνηση αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να καλυφθεί η διάρκεια των 12 μηνών στις αγορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έκδοση αναμένεται να υπερκαλυφθεί, ωστόσο το δημόσιο δεν προτίθεται να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από όσα έχει προγραμματίσει (1 δισ. ευρώ).

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται πως πριν ακριβώς έναν μήνα το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ σε μια επιτυχημένη έκδοση και με μία καλή απόδοση της τάξης του 3,5%, εν μέσω μιας έντονα ταραχώδους εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές. Ωστόσο η απόδοσή του την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης εκτινάχθηκε πάνω από το 4%, ζημιώνοντας τους επενδυτές που το επέλεξαν και με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι ήταν το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που είχε τόσο άσχημη επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο