Αναβολή των πιο «φιλόδοξων» μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη ζητούν 8 χώρες
Οκτώ χώρες της ΕΕ εξέφρασαν από κοινού τις ανησυχίες τους για κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας. Ολλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία και Σουηδία ζητούν η μεταρρύθμιση να περιοριστεί στην τραπεζική ένωση, στην ίδρυση ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και στον σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά να αναβληθούν για αργότερα οι πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις.
Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν από κοινού τις ανησυχίες τους για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία (σ.σ. οι δύο τελευταίες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης) ζητούν η μεταρρύθμιση να περιοριστεί στην τραπεζική ένωση, στην ίδρυση ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και στον σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων αλλά να αναβληθούν για αργότερα οι πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις.
Οι οκτώ χώρες διαφωνούν κυρίως στις προτάσεις της Γαλλίας για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και για κοινό υπουργό Οικονομικών.
Οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένες στο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες του βορρά, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, εμφανίζονται διστακτικτές να μοιραστούν τον πλούτο με τις χώρες του Νότου, όπως με τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, των οποίων θεωρούν πολύ “χαλαρή” τη δημοσιονομική πολιτική.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα συμμάχησε «με επτά χώρες της ΕΕ που τάσσονται από κοινού υπέρ μιας Ευρώπης πιο ισχυρής οικονομικά» σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές «θέλουν να προβάλουν τις ιδέες και τις κοινές αξίες τους στη συζήτηση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Στις συζητήσεις για την ΟΝΕ θα έπρεπε να μετέχουν όλες οι χώρες, ακόμη και αυτές που δεν ανήκουν στην ευρώζώνη, «αν το επιθυμούν», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
«Όπως και εμείς, αυτές οι επτά χώρες θεωρούν ότι οι ισχυρές οικονομίες οδηγούν σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Αυτό ξεκινά από το εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας μέτρα που αυξάνουν τη δυνατότητα αντίστασης» αναφέρει ο Χούκστρα στην ανακοίνωσή του.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442