Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φρ.Κουτεντάκης επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Ο Φρ.Κουτεντάκης επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψηφίστηκε η πρόταση του Νίκου Βούτση για την επιλογή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα είναι ο αντικαταστάτης του Παναγιώτη Λιαργκόβα στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς η επιλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση υπερψηφίστηκε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αντίθετα, καταψήφισαν αυτοί της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχώρησε καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Ειδικότερα, με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ο διορισμός του λέκτορτα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Φραγκίσκου Κουτεντάκη, στη θέση του νέου Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε τον κ. Κουτεντάκη «νέο, έμπειρο και με άποψη», σημειώνοντας παράλληλα ότι η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία κρίνονται στην πράξη.

Κόντρα Βούτση – Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ)

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».

Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο φάκελο με την πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τον διορισμό του κ. Κουτεντάκη στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού, υπήρχε συνοπτικό σημείωμα μιάμιση σελίδας που άφηνε τεράστια κενά και αδικούσε και τον ίδιο τον υποψήφιο.

Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που τηρήθηκε με απόλυτη ευλάβεια, η ψηφοφορία γίνεται επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής».

Όπως τόνισε, η διαδικασία δεν έχει σχέση με μοριοδότηση ή ακρόαση, ενώ σημείωσε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στα βιογραφικά των υπόλοιπων υποψηφίων, διευκρινίζοντας ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς θα ήταν άδικο για μια διαδικασία που δεν έχει τον αντικειμενικό συγκριτικό χαρακτήρα για να γίνει τέτοια συζήτηση.

Κόντρα Βούτση και με τη Μ.Σπυράκη (ΝΔ)

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής προκάλεσαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ότι «η ΝΔ όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς του κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα των επομένη των εκλογών».

«Μένω κατάπληκτος. Ποιος απειλεί ποιον και ποιος απειλείται; Δεν περίμενα μια τέτοια δήλωση εκτός θεσμικής συγκρότησης από παρατάξεις που δεν επέδειξαν θεσμική προσήλωση και οι επιλογές προσώπων ήταν κατ ανάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το σημερινό προεδρείο της Βουλής, χωρίς να θεωρεί ότι κάνει χάρη σε κανέναν, δεν έθεσε ποτέ ζήτημα απομάκρυνσης του Παναγιώτη Λιαργκόβα παρά τις κατά καιρούς αντίθετες απόψεις που εξέφραζε επί των εκθέσεων του κρατικού προϋπολογισμού».

Σκληρές δηλώσεις από την Αντιπολίτευση

Νωρίτερα, είχε προκληθεί ένταση στη Βουλή μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη επιλογή προσώπου, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «επιχείρηση άλωσης του κράτους» από την κυβέρνηση και τη ΔΗ.ΣΥ. να μιλά για κομματικούς διορισμούς και διαδικασία παρωδία.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, με φωτογραφικές προκηρύξεις για γραμματείς υπουργείων τετραετούς θητείας, επιχειρεί να αλώσει το Κράτος και να υπονομεύσει την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ενώ ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως «εμείς δεν δεχόμαστε τέτοιες διαδικασίες. Όχι μόνο θα τις καταγγείλουμε, αλλά θα απαιτήσουμε να υπάρξει επιτέλους αξιοκρατία. Θα ζητήσουμε να έρθουν όλοι οι φάκελοι των υποψηφίων στη Βουλή για να έχουμε άποψη για την αξιολόγησή τους, εφόσον δεν το κάνει το προεδρείο της Βουλής».

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024