Πλήρη ανατροπή της κυβερνητικής αφήγησης για το σκάνδαλο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, επιφέρει η κατάθεση του φερόμενου ως «μεσάζοντα», Βασίλη Παπαδόπουλου, στην εισαγγελέα Διαφθοράς.

Πλήρη ανατροπή της κυβερνητικής αφήγησης για το σκάνδαλο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, επιφέρει η κατάθεση του φερόμενου ως «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου στην εισαγγελέα Διαφθοράς.

Η κατάθεση του διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Φεβρουαρίου, ώστε να ενσωματωθεί στην υπόλοιπη δικογραφία για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβίαγια, αφού ο Παπαδόπουλος δεν είχε εμφανιστεί στην εισαγγελία όταν είχε κληθεί αρχικά.

Σε μόλις 1,5 σελίδα, παρότι του έγιναν ερωτήσεις γενικές χωρίς ουσία, πρόλαβε και είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση παραβλέπει ακόμα και τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εμφάνιση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ζητεί η Αντιπολίτευση.

Στην κατάθεση του ο Βασίλης Παπαδόπουλος δηλώνει ότι ασχολείται με το διεθνές εμπόριο όπλων, και στην ερώτηση ‘τι γνωρίζετε για την υπόθεση’ απαντά ότι: Στις αρχές του 2016 συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και συζήτησαν για την πώληση όπλων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οταν πρωτοδημοσιεύτηκε αυτή η υπόθεση περίπου έναν χρόνο μετά, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον Παπαδόπουλο.

Εδωσε και στοιχεία

Συνεχίζοντας την κατάθεση λέει ότι οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν εντός του θέρους του 2016. Στη συνέχεια προσκόμισε το Πιστοποιητικό Τελικού Χρήστη για τις βόμβες και τα 300.000 βλήματα, αλλά τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών είχαν διαρκή αμφισβήτηση σχετικά με την πληρεξουσιότητα του.

Στα επίσημα έγγραφα εκφράζονται υποψίες από τους κατώτατους αξιωματικούς ότι τα πιστοποιητικά του Παπαδόπουλου δεν ήταν γνήσια, και οι οποίες αγνοήθηκαν. Η εκδοχή της κυβέρνησης, την οποία υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ήταν ότι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπούσε νόμιμα το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η πληρεξουσιότητα του είχε ελεγχθεί.

Ο Παπαδόπουλος καταθέτει ακόμα ότι ενημερώθηκε για την επίσκεψη του επίσημου κλιμακίου που είχε στείλει στο τέλος του Αυγούστου το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας και για το γεγονός ότι ζήτησαν τα στοιχεία μεταφορικής εταιρείας για 100.000 βλήματα και αμέσως ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τον Πάνο Καμμένο και τον εξ απορρήτων του πτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη.

Κατά τα λοιπά δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη ζημία του ελληνικού δημοσίου, μολονότι σε συνεντεύξεις του ο ίδιος την προσδιόρισε από 700.000 ευρώ και πάνω, ούτε αν κάποιος ήθελε σκόπιμα να ακυρώσει την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr