Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με ένα κουτάκι Coca-Cola ο υπουργός Εμπορίου δικαιολογεί τους δασμούς στον χάλυβα

Με ένα κουτάκι Coca-Cola ο υπουργός Εμπορίου δικαιολογεί τους δασμούς στον χάλυβα

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εφοδιασμένος με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας Cambell επιχείρησε να αποδείξει ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα θα έχει ελάχιστες συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εφοδιασμένος με ένα κουτάκι Coca-Cola και μια κονσέρβα σούπας Cambell επιχείρησε να αποδείξει ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα θα έχει ελάχιστες συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τις περιορισμένες επιπτώσεις» είπε ο Ουίλμπουρ Ρος στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC. «Ιδού μια κονσέρβα σούπας Campbell. Περιέχει χάλυβα αξίας περίπου 2,6 σεντς. Αν επιβληθεί αύξηση (σ.σ. δασμός) 25%, αυτό αντιστοιχεί στα έξι δέκατα του εκατοστού της τιμής» του προϊόντος, υπολόγισε.

Η σούπα Cambell είναι γνωστή παγκοσμίως κυρίως χάρη στον Άντι Γουόρχολ που απαθανάτισε την κονσέρβα σε έναν από τους γνωστότερους πίνακές του.

Ο υπουργός είπε ότι πλήρωσε 1,99 δολάρια για την κονσέρβα. «Ποιος λοιπόν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από τα έξι δέκατα του εκατοστού;» διερωτήθηκε.

Την ίδια «επίδειξη» έκανε ο Ρος και με το κουτάκι της Coca-Cola που περιέχει αλουμίνιο αξίας τριών σεντς και στοιχίζει 1,49 δολάρια. Αν επιβληθούν δασμοί στο αλουμίνιο, ύψους 10%, η τιμή του αναψυκτικού θα αυξηθεί κατά τρία δέκατα του εκατοστού.

«Και όλη αυτή η υστερία για το τίποτα» κατέληξε ο υπουργός, ενώ οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο συνεχίζονται.

Απαντώντας στις απειλές για αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Ουίλμπουρ Ρος είπε: «Τα αντίποινα δεν είναι τόσο απλά όσο λένε οι άνθρωποι που φωνάζουν ότι ο ουρανός είναι έτοιμος να πέσει».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αμερικανική σόγια, οι εξαγωγές της οποίας απειλούνται με αντίποινα από την Κίνα και εξήγησε ότι ο μοναδικός λόγος που εξηγεί την επιτυχία της αμερικανικής σόγιας είναι ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αλλά και, επιπλέον, το προϊόν πωλείται σε ασυναγώνιστη τιμή. Το να επιβάλουν συνεπώς δασμούς οι άλλες χώρες στη σογία, θα σήμαινε ότι το προϊόν θα τους στοίχιζε ακριβότερα.

«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πρόκειται για τακτικές εκφοβισμού εκ μέρους εκείνων που θέλουν να διατηρηθεί το στάτους-κβο, από εκείνους που εξαφάνισαν τις θέσεις εργασίας από αυτή τη χώρα, που άφησαν πίσω τους τεράστια εμπορικά ελλείμματα», κατέληξε.

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές, πως καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί: «Ο πρόεδρος (Τραμπ) δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, όμως άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό λέγοντας ότι θα υπάρξει μια «διαδικασία εξαίρεσης» για ορισμένες περιπτώσεις.

«Γυρνούν τη χώρα στον 18ο αιώνα»

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα «σκοτώσει» τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς η πολιτική αυτή θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στον 18ο αιώνα, όταν κυριαρχούσε ο προστατευτισμός, προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σάσι.

«Ποτέ δεν κερδίζεις στον εμπορικό πόλεμο. Και οι δύο πλευρές χάνουν» ανέφερε ο Σάσι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ο τρελός προστατευτισμός του 18ου αιώνα θα αυξήσει τις τιμές για τις αμερικανικές οικογένειες και θα οδηγήσει σε αντίποινα από τις άλλες χώρες. Μη γελιέστε: αν ο πρόεδρος προχωρήσει σ’ αυτό, θα σκοτώσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας. Γιατί αυτό κάνει τελικά κάθε εμπορικός πόλεμος», πρόσθεσε ο γερουσιαστής από τη Νεμπράσκα.

Αλλά και ο κυβερνήτης του Γουισκόνσιν, που είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος, κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφασή του τονίζοντας ότι οι δασμοί θα πλήξουν τους Αμερικανούς πολίτες.

«Αν ο πρόεδρος θέλει να προστατεύσει τις καλοπληρωμένες δουλειές που στηρίζουν τις οικογένειες στην Αμερική, ιδίως εδώ στο Γουισκόνσιν, θα πρέπει να ξανασκεφθεί τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τους δασμούς, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πολύ λεπτά φύλλα αλουμινίου» ανέφερε ο Σκοτ Γουόκερ σε μια ανακοίνωσή του.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024