Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Η εκεχειρία που δεν έγινε και το έγκλημα που συνεχίζεται

Συρία: Η εκεχειρία που δεν έγινε και το έγκλημα που συνεχίζεται

Η εκεχειρία στην ανατολική Γούτα ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το έγκλημα συνεχίζεται. Νέες συγκρούσεις, βομβαρδισμούς και νέους θανάτους παιδιών καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Η εκεχειρία στην ανατολική Γούτα ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το έγκλημα συνεχίζεται. Νέες συγκρούσεις, βομβαρδισμούς και νέους θανάτους παιδιών καταγγέλλει ο ΟΗΕ που κατακρεουργούν την ελάχιστη ελπίδα που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ώστε να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη, ασθενείς να απομακρυνθούν και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη, με τις φωνές που μιλούν για «εγκληματική απραξία» και στρουθοκαμηλισμό μπροστά σε άλλη μια ανθρωπιστική καταστροφή να πληθαίνουν.

Ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού στην ανατολική Γούτα κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης εκεχειρίας -που μετά την απαίτηση της Ρωσίας περιορίστηκε σε 5 ώρες την ημέρα- αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο αναποτελεσματική ήταν η λύση που προτάθηκε, αλλά και την παντελή έλλειψη σεβασμού της από τις δυνάμεις που θα έπρεπε να φροντίσουν για την πιστή εφαρμογή της.

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα» λένε οι απεγνωσμένοι κάτοικοι της Συρίας απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους γλιτώσει από τον σίγουρο θάνατο.

Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις και αναλύσεις, απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Η εκεχειρία του ΟΗΕ και η 5ωρη ανθρωπιστική παύση του Πούτιν

Το Σάββατο ο ΟΗΕ ψήφισε εκεχειρία 30 ημερών, πρόταση με την οποία διαφώνησε η Ρωσία, με τον Πούτιν να δίνει στη συνέχεια εντολή για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα, και όχι σε ολόκληρη της Συρία, η οποία θα ξεκινούσε σήμερα, Τρίτη, και θα ισχύει καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00.

Ο «διάδρομος» αυτός θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών, τόνισε το Κρεμλίνο, κατηγορώντας τους ότι κρατούν αμάχους ως ομήρους και ότι υπονομεύουν τη διαδρομή διαφυγής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους πως η Ρωσία λυπάται για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Γούτα και είπε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά τις «προκλήσεις», όπως είπε, από τους αντάρτες.

Εκεχειρία με θανάτους παιδιών;

Απόδειξη για το αν εφαρμόστηκε ή όχι η εκεχειρία είναι ο θάνατος μερικές ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας ακόμη ενός παιδιού, που σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό.

«Πρόκειται για τον πρώτο άμαχο που σκοτώνεται μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρινίζοντας πως το παιδί σκοτώθηκε στην περιοχή Τζισρίν, όπου «ερρίφθησαν τουλάχιστον τέσσερα πυρά πυροβολικού» τραυματίζοντας άλλους επτά αμάχους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα παιδί έχασε τη ζωή του από βομβαρδισμούς της Τρίτης 27/02/2018 στην ανατολική Γούτα. Εκτός από αεροπορικές επιδρομές, το καθεστώς Άσαντ εκτόξευσε και ρουκέτες. «Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνολικά εννέα πλήγματα, από τα οποία έξι με οβίδες πυροβολικού, δύο με βαρέλια με εκρηκτικά και μία αεροπορική επιδρομή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραχμάν.

«Αδύνατο» να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πέντε ώρες

Ακόμη όμως και αν εφαρμοζόταν η πεντάωρη εκεχειρία δεν αρκεί. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είναι έτοιμη να εισέλθει στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας για να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η πεντάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που έχει επιβληθεί είναι πολύ μικρής διάρκειας, δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία, ο Μαρντίνι δήλωσε πως οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένοι και να είναι συμφωνημένοι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ θα πρέπει να επιτρέπεται σε ανθρώπους να αποχωρούν με τη δική τους ελεύθερη βούληση.

«Είναι αδύνατο να οδηγήσουμε μια αυτοκινητοπομπή, με ανθρωπιστική βοήθεια, μέσα σε πέντε ώρες. Έχουμε μια μακρά εμπειρία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πρώτες γραμμές του μετώπου στη Συρία και γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μία μέρα μόνο για να περάσουμε σημεία ελέγχου, παρά την προηγούμενη συμφωνία όλων των πλευρών. Τότε χρειάζεται να ξεφορτώσεις τα αγαθά», τόνισε.
Ποιοι παραβιάσαν την εκεχειρία;

Η ανατολική Γούτα είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Ο Άσαντ τη βομβαρδίζει συνεχόμενα τις τελευταίες μέρες. Ο απολογισμός, θλιβερός: Σε 10 ημέρες ο αριθμός των νεκρών είναι 560 άμαχοι.

Το επίσημο πρακτορείο της Συρίας περιγράφει διαφορετικά -όπως ήταν αναμενόμενο- την κατάσταση, μεταδίδοντας ότι οι αντάρτες ήταν αυτοί που εκτόξευσαν τις ρουκέτες, με στόχο τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους της περιοχής του καταυλισμού Αλ-Ραφίντεν ώστε να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μεταδίδει πως αντάρτες που βρίσκονται στην ανατολική Γούτα βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό πάνω από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Άμεση ήταν η απάντηση των ανταρτών, με την οργάνωση, Τζάις Αλ-Ισλάμ, να αρνείται τις κατηγορίες πως αντάρτες βομβαρδίζουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο με σκοπό την παρεμπόδιση απομάκρυνσης αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Εκκλήσεις από διεθνείς Οργανισμούς

Την επιτακτική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας δείχνει η δήλωση του ο εκπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ο οποίος ανέφερε πως περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα, πράγμα που θα ήταν εφικτό στην περίπτωση που τηρηθεί η ψηφισθείσα, από τον ΟΗΕ, εκεχειρία.

«Είναι μια φάρσα»

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μας σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», είναι μια δήλωση που αντικατοπτρίζει την άποψη της κοινής γνώμης στην περιοχή όσον αφορά την εκεχειρία, αλλά και την παρέμβαση της Ρωσίας.

Ακόμα πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση, με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), να ξεκινάει έρευνα για ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε επιθέσεις που εκτοξεύτηκαν από τον συριακό στρατό στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Reuters.

Ανάμεσα στις επιθέσεις που θα εξετάσει η ΟΑΧΟ είναι αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδί να εμφανίσει συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίου, προτού πεθάνει, ενώ εξετάζει περιπτώσεις ακόμα και χρήσης αερίου σαρίν στη Γούτα.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024