Μικρή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι στελέχη της γρίπης προκαλούν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Συγκεκριμένα, ο βιολόγος Μαρτιν Κορτε και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Braunschweig της Γερμανίας, μόλυναν θηλυκά ποντίκια με δύο διαφορετικά στελέχη της γρίπης και τα πειραματόζωα παρουσίασαν αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του ιππόκαμπου που μάλιστα εντοπίζονταν και έναν μήνα μετά τη λοίμωξη.

Αν και η γρίπη θεωρείται αναπνευστική λοίμωξη, έχει σχετιστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε βάθος η μακροχρόνια επίπτωσή ης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τρία διαφορετικά στελέχη της γρίπης (H1N1, H3N2, H7N7), με τα δύο εξ αυτών (H3N2 και H7N7), να προκαλούν εξασθένηση της μνήμης που σχετιζόταν με δοκιμές αλλαγές στους νευρώνες του ιππόκαμπου.

Οι λοιμώξεις επίσης ενεργοποιούσαν τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου στη συγκεκριμένη περιοχή για μια παρατεταμένη περίοδο και άλλαζαν την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται σε διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν στελέχη της γρίπης που όντως ενέχουν κίνδυνο για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο