Προειδοποίηση για τη χρήση της κλαριθρομυκίνης από πάσχοντες από καρδιακή νόσο εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), υπογραμμίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων καρδιακών προβλημάτων. 

Σύμφωνα με την σύσταση, οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους της δραστικής ουσίας πριν συνταγογραφήσουν κλαριθρομυκίνη σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.

Η προειδοποίηση βασίζεται σε 10ετή μελέτη ασθενών με στεφανιαία νόσο, που έδειξε αναπάντεχη και ανεξήγητη αύξηση των θανάτων στους καρδιοπαθείς που είχαν πάρει κλαριθρομυκίνη για δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση για το πως η κλαριθρομυκίνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των καρδιοπαθών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του FDA.

Ο Οργανισμός συμβουλεύει τους γιατρούς, μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, να συνταγογραφούν άλλες αντιβιοτικές ουσίες σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις αναφορές ασφαλείας για ασθενείς που λαμβάνουν κλαριθρομυκίνη.

Η εν λόγω αντιβιοτική δραστική ουσία χορηγείται στην θεραπεία πολλών λοιμώξεων που προσβάλλουν διάφορα σημεία του σώματος, όπως το δέρμα, τα αφτιά, οι πνεύμονες και οι ρινικές κοιλότητες.

Ο FDA συμπληρώνει εξάλλου ότι εκτός από τους γιατρούς ευαισθητοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ίδιοι οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα και να φροντίζουν να ενημέρωνουν τους γιατρούς για το καρδιακό ιστορικό τους σε περίπτωση που χρειάζεται να πάρουν αντιβίωση για κάποια λοίμωξη.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι καρδιοπαθείς δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη της αγωγής τους για τα καρδιακά προβλήματα ή την αντιβίωση, πριν συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους.

Τέλος, συστήνει σε όλους τους καρδιοπαθείς που παίρνουν κλαριθρομυκίνη να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που βιώσουν συμπτώματα στηθάγχης, δύσπνοιας, πόνου ή αδυναμίας σε κάποιο μέρος του σώματός τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο